Trenger bedre oversikt for å hindre overfiske
Nye resultater viser at dagens sildeforvaltning ikke stemmer overens med hvordan de ulike sildepopulasjonene beveger seg.
– Dette betyr at sild som fiskes nord for 62 grader, ikke bare er NVG-sild, men en blanding av ulike sildpopulasjoner, sier forsker Florian Berg i en sak på Havforskningsinstituttet sine nettsider.
Ulike populasjoner
– Vi vet at sild er en art, men det finnes flere varianter av sild, ulike populasjoner. Disse lever litt forskjellig fra hverandre, sier Berg.
Noen gyter på våren, noen på høsten og noen på vinteren. Ulike bestander har tilpasset seg forskjellige miljøer, som ulikt saltinnhold i vannet eller temperaturforskjeller.
Les mer om de ulike populasjonene av sild på HI sine nettsider.
Hver sild har sin unike genetisk kode, men innenfor samme populasjon finnes det noen felles genetiske markører som går igjen hos alle fiskene.
– Vi sporet disse felles genetiske markørene, for å forstå hvor de forskjellige populasjoner bor og migrerer.
Forskerne har sporet 12 genetisk gjenkjennbare populasjoner – og de dukker opp på uventede plasser.
Fisker ikke riktig sild
– Vi oppdaget at sildepopulasjonene befant seg i andre områder enn vi hadde forventet, og utenfor områdene hvor vi vanligvis forvalter disse sildepopulasjoner, sier Berg.
Det kan få alvorlige konsekvenser for populasjonene.
– Noen steder fiskes en helt annen silde-populasjon enn det man tror. Om vi ikke får bedre oversikt over hvilke populasjoner som fanges, kan det føre til overfiske av spesifikke populasjoner, forklarer Berg.
Viktig for vårgytende sild
Nord for 62 grader nord forvaltes bestanden som kalles norsk vårgytende sild (NVG-sild), mens sør for denne grensen forvaltes Nordsjøsild-bestanden.
Det finnes også en annen bestand som heter vestlig Østersjøen vårgytende sild. Bestanden av vårgytende-sild i vestlige Østersjøen, inkludert Skagerrak og Kattegat, har blitt så liten at det anbefales nullfiske. Under beitevandringen svømmer vestlig Østersjøen vårgytende sild ut i Nordsjøen, hvor den blir fortsatt fisket.
– Det er derfor viktig å vite hvilke populasjoner som fanges og hvor, slik at vi blant annet kan ta hensyn til vårgytende sild, sier Berg.
Fleksible fiskeområder
Forskerne foreslår at i stedet for faste forvaltningssoner, bør fiskeriene bruke fleksible grenser som kan tilpasses hvordan fisken forflytter seg.
– Konkrete tiltak kan være å overvåke bestandene i sanntid, slik det gjøres med skrei og kysttorsk, eller å dele toktestimatene opp for hver populasjon, sier Berg.