RS «Elias» trenger 3,5 millioner
Redningsselskapet i Stavanger får 4 millioner, men trenger mer for å oppgradere et fartøy med store utfordringer med driftsforstyrrelser.
Sparebankstiftelsen-SR Bank gir 4 millioner til Redningselskapet i Stavanger sine planlagte oppgraderinger av RS «Elias», melder RS i en pressemelding.
– Dette er et stort bidrag til beredskapen, og vi er så takknemlige for at Sparebankstiftelsen-SR Bank nå bidrar til trygghet og friluftsglede for veldig mange og dermed tar et viktig samfunnsansvar, sier generalsekretær i Redningsselskapet Grete Herlofson.
– Vi er en stolt bidragsyter til at redningsskøyta «Elias» skal få den nødvendige oppgraderingen, sier Ellen Instefjord i Sparebankstiftelsen SR-bank.
Trenger mer
Totalkostnad for ombyggingen er 7,5 millioner kroner. Derfor trenger Redningsselskapet enda flere med på spleiselaget, og håper nå at også næringsliv, privatpersoner og andre vil være med å bidra.
– Vi trenger flere med på laget, slik at vi også i fremtiden kan redde liv og berge verdier ved å ha en moderne og operativ redningsskøyte i Stavanger, sier generalsekretær Grete Herlofson.
Store driftsforstyrrelser
Fremdriftsmaskineriet på redningsskøyta RS Elias i Stavanger, i Bergesen-klassen, nærmer seg forventet levetid. Redningsselskapet sier redningsskøyta har store utfordringer med driftsforstyrrelser, særlig på motorer og vannjet. Det er nå helt nødvendig med en vesentlig oppgradering med ny drivlinje: motorer, gir og vannjet. Dette omfatter fremdriftsmaskineri, elektrisk anlegg, instrumentering, hjelpesystemer og elektronikk om bord.
Etter en oppgradering vil fartøyet bli mer driftssikkert og de frivillige mannskapene vil bruke mindre tid på vedlikehold og dermed i større grad kunne levere beredskap. De vil også få mer tid til viktig kompetanseheving, øving og trening. Skøyta løser mange oppdrag og har et stort operasjonsområde, noe som fører til stor slitasje på komponenter om bord.
Oppgraderingen vil også resultere i et betydelig løft med tanke på bærekraft, energieffektivisering og miljøsatsing. Arbeidene tar om lag seks måneder å utføre, med tentativ start høsten 2025.
19 liv reddet
Redningsselskapets avdeling i Stavanger ble stiftet i 2001 og består av 64 frivillige medlemmer som er inndelt i 16 vaktlag bestående av båtfører, navigatør, matros og aspirant.
Totalt er 19 menneskeliv reddet og 6278 personer assistert i Stavangerområdet siden oppstart i 2001. Operasjonsområdet strekker seg fra Kopervik i nord, hele Ryfylkebassenget inkludert Lysefjorden, samt Kvitsøy og Jærkysten.