
Høringsfristen nærmer seg for Oslofjorden
Norges Kysfiskarlag har involvert seg i saken om tiltak for å bevare Oslofjorden, og kommer med flere konkrete forslag.
Norges kystfiskarlag leverte rett før påske inn et høringsvar til Nærings- og fiskeridepartementets forslag om nye fiskeritiltak i Oslofjorden. Høringsfristen er satt til torsdag 24. april.
Kystfiskarlaget sier de stiller seg bak målet om å gjenoppbygge fiskebestandene og sikre et velfungerende økosystem i fjorden, men mener flere av de foreslåtte tiltakene er svært inngripende for den minste kystflåten og kan gjøre videre drift vanskelig eller umulig.
Blant tiltakene som vekker bekymring er forslag om store nullfiskeområder og tekniske reguleringer som rammer fartøy under 11 meter spesielt hardt, som i stor grad er avhengige av fiske i områder som nå foreslås stengt. I tillegg står rekefiskere i Oslofjorden og Skagerrak allerede overfor krevende vilkår med lave kvoter, redusert lønnsomhet og en rekke reguleringer fra tidligere.
Tidligere har både Norges Fiskarlag og politikere advart mot konsekvensene av tiltak i Oslofjorden for fiskerinæringen. Nylig foreslo Fiskeridirektoratet å avgrense området med tiltak.
Kystfiskarlaget foreslår blant annet en frivillig kondemnerings- og omstillingsordning for fartøy i de aktuelle områdene, som vil gjøre det lettere å omstille seg fra reketrål til teinefiske. De mener ordningen vil sørge for mer forutsigbarhet og økonomisk støtte til fartøy som er spesialtilpasset reketråling. Videre foreslår de at bruk av teiner for yrkesfiskere skal tillates i nasjonalparker og foreslåtte verneområder, samt å forbeholde fisket etter flatøsters med teiner for yrkesfiskere.
Kystfiskarlaget anser disse forslagene som en mulighet for fiskerinæringen til å omstille seg slik at vi kan overføre lokalkunnskap til neste generasjon, opprettholde dagens infrastruktur med fiskemottak, og samtidig ivareta miljøet ved å bidra til gjenoppbygging av økosystemet i området.