Advarer mot restriksjoner i Oslofjorden

– En innføring av forslagene til regjeringen vil være katastrofalt for yrkesfisket rundt Oslofjorden. Jeg er redd for at dette er nådestøtet som vil føre til en reell avvikling av yrkesfisket i sør, sier leder i Indre Skagerrak Fiskerlag, Jan H. Bredsand.

Publisert Sist oppdatert
Jan Bredsand, leder det nye lokallaget i Sør-Norges Fiskarlag; Indre Skagerrak Fiskerlag.

– En innføring av forslagene til regjeringen vil være katastrofalt for yrkesfisket rundt Oslofjorden. Jeg er redd for at dette er nådestøtet som vil føre til en reell avvikling av yrkesfisket i sør, sier leder i Indre Skagerrak Fiskerlag, Jan H. Bredsand, i en sak på Norges Fiskarlag sine nettsider.

– Fiskemottakenes fremtid er avhengig av jevn tilførsel av kortreist og bærekraftig sjømat til nærmarkedene. Dette står nå i fare, sier lokallagslederen. 

Han mener regjeringen legger opp til en styrt avvikling av fiskeriene.

Bakgrunnen for utsagnet er at regjeringen mandag sendte ut sitt forslag til nye fiskeritiltak i Oslofjorden.

Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag

Også lederen i Norges Fiskarlag er sterkt kritisk til høringen.

– Vi frykter at regjeringen legger opp til et storskalaeksperiment hvor fiskerinæringen må bære en urimelig stor byrde. Effekten av tiltakene på økosystemet er usikre, men for fiskeriaktiviteten i området vil det være ødeleggende. 

Forslaget om store nullfiskeområder i Indre Fjord og nasjonalparkene vil føre til et stort press på de gjenværende områdene, skriver Norges Fiskarlag. De mener at det er svært kritikkverdig at det legges opp til et vern som ikke tar hensyn til rekebestandens årsvariasjon og vandringsmønster.

Terje Eriksen, leder i Sør-Norges Fiskarlag,

– Det er uakseptabelt at det legges opp til en avvikling av et bærekraftig brislingfiske. Bestanden er på et solid nivå, og det er lite som tilsier at det nåværende uttaket ikke bør kunne fortsette, sier leder i Norges Fiskarlag, Kåre Heggebø. 

Leder i Sør-Norges Fiskarlag Terje Eriksen slutter seg kritikken fra de to andre.

– Vi kan ikke godta at det med et pennestrøk skal besluttes nullfiske i nasjonalparkene. Da nasjonalparkene i sin tid ble opprettet, så var det med ønske om å ta vare på spesiell og beskyttelsesverdig natur. Samtidig var det en visshet om at det var tradisjonelle fiskeplasser i områdene hvor det hadde vært høstet lenge. Det var en klar forutsetning om at den tradisjonelle fiskeriaktiviteten skulle ivaretas også i de nye nasjonalparkene.

– Vi er svært skuffet over at regjeringen ikke har tatt et tydeligere standpunkt i å beskytte fiskerinæringen i høringsnotatet om nye fiskeritiltak i Oslofjorden. På syltynt grunnlag tillegges fiskeriene et betydelig ansvar for den totale miljøtilstanden i Oslofjorden, sier Eriksen.

Betydelige konsekvenser

Norges Fiskarlag mener det er høyst usikkert hva innføring av nullfiskeområder vil føre til, all den tid samlede belastningen med vedvarende høy tilførsel av næringssalter, som nitrogen og fosfor fra landbruket og avløp vil fortsette. I tillegg har varmere klima og nedbygging av viktige oppvekst- og gyteområder i kyst- og strandsonen ført til en ubalanse i økosystemene, som ikke adresseres i denne høringen. 

– For å berge den gjenværende fiskeriaktivitet så forventer vi nå at Fiskeri- og havministeren lytter til våre kommende innspill og forslag til justeringer, sier leder i Norges Fiskarlag, Kåre Heggebø. 

– Vi oppfordrer alle lokale krefter til å mobilisere engasjementet og finne de løsningene som bidrar positivt til treffsikre og balanserte løsninger som ivaretar den gjenværende fiskeriaktiviteten og miljøtilstanden. 

Norges Fiskarlag uttaler at de legger opp til en bred høring både i sine medlemslag og lokallag, og vil gå grundig inn i regjeringens høring som har frist 22. april.