Foreslår forbud og restriksjoner i Oslofjorden
Nærings- og fiskeridepartementet sammen med Klima- og miljødepartementet sender nå på høring forslag til nye fiskeritiltak i Oslofjorden.
- Situasjonen i fjorden tilsier at det er behov for strengere tiltak. Jeg vet at flere av forslagene vil påvirke dem som lever av og rundt fjorden. Derfor ønsker vi en bred høringsprosess, der det er rom for justeringer. Mange hensyn må veies, og vi ser frem til konstruktive innspill til vurderingen av hvilke tiltak som skal innføres, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i en sak på regjeringen.no.
Les hele listen med foreslåtte tiltak på slutten av saken.
Oslofjorden er i dårlig tilstand. De største påvirkningene er avløp, jordbruk og fiskeri. Det har siden 2019 vært innført fiskeritiltak for å styrke kysttorsken i Oslofjorden, blant annet et generelt forbud mot å fiske torsk i fjorden. Tiltakene har så langt ikke hatt ønsket effekt.
Fiskeri- og havministeren og klima- og miljøministeren bestilte derfor i fjor faglige råd fra Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet om nye fiskeritiltak for å styrke fiskebestandene og økosystemet i fjorden.
Tiltakene har blitt nærmere utredet og vurdert i departementene i forkant av høringsprosessen. Høringen inkluderer tiltak rettet mot både yrkesfiske og fritidsfiske. Fiske etter anadrom laksefisk, som sjøørret og laks, er også omfattet av enkelte av tiltakene.
- Det haster med å bygge opp igjen økosystemene og sårbare fiskebestander i Oslofjorden. Å oppnå en ren og rik Oslofjord krever samordnet og kraftfull innsats fra alle berørte. De siste årene har vi særlig tatt grep innen avløp og jordbruk. Nå tar vi tak i fiskeri, som også er blant de største påvirkningene, og sender en ambisiøs og omfattende liste med tiltak på høring, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
- Engasjementet for å forbedre tilstanden i Oslofjorden er stort, både blant myndighetene og hos dem som lever av og rundt fjorden og bruker den til næring og fritid. Fjorden er sterkt påvirket av ulike miljøbelastninger, og det kreves ambisiøse tiltak på tvers av sektorer for å snu den negative utviklingen. Fiskerisektoren skal ta sin del av ansvaret, og regjeringen sender derfor nå en omfattende liste med tiltak på høring, sier fiskeri- og havministeren.
Tiltakene sendes på høring med frist for innspill 22. april 2025.