Snart har Kystvakten droneberedskap på samtlige fartøy
– Vi har dessuten 50 dronepiloter klare til å bemanne dronene, sier flaggkommandør og sjef Kystvakten, Oliver Berdal. Han vil derimot ikke opplyse hvor mange droner de har, eller hva de vil gjøre dersom de påtreffer fremmede droner.
I den senere tid har det vært en rekke hendelser i Norge med uønskede droner, blant annet ved marinebasen Haakonsvern. Nå melder Kystvakten at de har kapasiteten til å både oppdage og bekjempe slike droner dersom situasjonen skulle oppstå.
Kommer i tillegg til politiets kapasitet
Den 20. oktober sa justisminister Emilie Enger Mehl at antidroneprosjektet er overført til Oslo politidistrikt og Beredskapssenteret for å kunne etablere en permanent antidrone-enhet i politiet. Men hva med antidrone-kapasiteten til militære fartøy?
Forsvarets forum møtte nylig Oliver Berdal, sjef Kystvakten, om bord på KV Sortland, som var på en et sjeldent besøk i hovedstaden.
– KV Sortland patruljerer til vanlig i Nordsjøen og har hjemmebase på Haakonsvern. Hun tilbringer mesteparten av tiden sin på patrulje i norsk økonomisk sone, primært Nordsjøen og Skagerak, sier Berdal.
– Har over 50 dronepiloter
Berdal ønsker ikke å oppgi nøyaktig antall droner Kystvakten har, blant annet fordi de er midt i en innfasingsperiode med nye droner.
– Vi har operert flere ulike droner og har dessuten utfaset bruken av andre typer. Men vi har operert droner i flere år og har over 50 dronepiloter. Vi vil snart ha droner på alle fartøyene våre.
– Hvis det dukker opp en uønsket mistenkelig drone, finnes det en måte å håndtere den på for eksempel i form av jamming?
– Det finnes absolutt måter å håndtere det på. Vi har et stort fokus på droner både i Nordsjøen og langs kysten. Forsvaret har kapasiteter, men av naturlige årsaker ønsker jeg ikke å gå inn på deteksjonskapasitet, eller våre muligheter for å gjøre noe med uønskede droner, avslutter Berdal til Forsvarets Forum.