Skal overvåke fiskeriene med helikopterdrone
Bli ikke overrasket om det kommer en stor helikopterdrone over båten om du befinner deg i dansk farvann. Danske fiskerier skal fremover overvåkes mer effektivt enn noen gang.
I to måneder fremover skal den danske Fiskeristyrelsen i samarbeid med marinen, luftforsvaret, tollvesenet og European Maritime Safety Agency (EMSA) teste en helikopterdrone i farvannene utenfor Nordjylland.
I Norge ble fem fartøyer i den indre Kystvakt utstyrt med droner av typen FLIR Skyranger R70. Dette er avansere droner som enkelt utstyres med ulike typer utstyrspakker. De kan frakte med seg en last eller utstyr med vekt på opptil 3,5 kilo. Dronene ble utstyrt med fire forskjellige utskiftbare måleverktøy for ulik bruk.
Kystvakten drifter også dette dronesystemet på vegne av Sjøforsvaret, Kystverket og Statens strålevern. Disse dronene har en vekt på 4,5 kilo og med utstyrspakkene som er inkludert, hadde de en kostnad på 14 millioner kroner.
Danskene tester helikopterdrone
Dronen danskene nå tester ut, er av typen Schiebel Camcopter S-100. Den er cirka tre meter lang og veier cirka hundrekilo. Den har en aksjonsradius på cirka 200 kilometer, og en flytid på opptil åtte timer i døgnet.
Den vil bli operert ut fra radarstasjonen i Skagen. Derfra kan den fly tur/retur fra Skagen over Skagerak til Mandal. Fra basen i Skagen dekker den så godt som hele Skagerak og Kattegatt.
Helikopterdronen bruker helikopterdrivstoff
Dronene den norske Kystvakten bruker drives med batterier, mens dronen danskene nå tester ut bruker vanlig helikopterdrivstoff.
Den er gjort tilgjengelig for danske myndigheter av EMSA, og skal manøvreres av Schiebels piloter og kameraoperatører, mens danske myndigheter sitter ved siden av piloten og veileder.
Overvåke miljø og fiskerier
Formålet med testen er å styrke overvåkingen av havmiljøet og å teste ut om droneteknologien kan brukes til andre oppgaver innenfor ansvarsområdene til deltakende myndigheter.
Fiskeristyrelsen opplyser at det spesielt handler om å skape teknologiske fremskritt som kan styrke noen av oppgavene som er vanskelige å kontrollere og dokumentere med eksisterende verktøy. Disse inkluderer om feilrapportering av nedbørfelt, fiske i restriksjonsområder, overvåking av Natura 2000-områder og kontroll av ulovlig utkast.