Regjerningen sier de styrker den minste fiskeflåten og de yngste fiskerne.

Kvotetillegg for yngre fiskere

Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt forskrift om reguleringen av torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord i 2025. Reguleringen blir i det vesentlige videreført, men Stortingets beslutninger i forbindelse med behandlingen av kvotemeldingen for fiskeriene styrker den minste fiskeflåten.

Publisert

– Regjeringen prioriterer den minste kystflåten høyt. Neste år går torskekvotene ned. Likevel går gruppekvotene for fartøy under 11 meter i lukket og åpen gruppe ikke så mye ned neste år. Fartøy under 11 meter i lukket gruppe vil også få adgang til å benytte den nye såkalte ID-kvoteordningen fra 2025. Denne gruppen vil også for 2025 kunne danne samfiskelag og drive et samfiske gjennom kvotesamarbeidsordningen, dersom en ikke ønsker å benytte ID-kvoteordningen. Dette øker fleksibiliteten og styrker lønnsomheten i den minste kystfiskeflåten, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

– Det innføres tiltak for å redusere innblanding av fisk under minstemål i fisket med snurrevad. Vi må ta vare på den minste fisken i fjordene, sier fiskeri- og havministeren. 

Avsetninger

Ordningen med kvotebonus for levendelagring av torsk videreføres med en avsetning på 1 000 tonn torsk, med en kvotebonus på 40 prosent. Oppstart er 1. februar. Ferskfiskordningen videreføres i 2025 med det samme kvantum som i 2024. Ordningen gjelder fra 30. juni med en kvotebonus på 20 prosent. Skate og liten hyse unnlates fra beregningsgrunnlaget for å gi økt verdiskaping. Levendelagring av torsk og ferskfiskordningen skal bidra til at industrien i større grad får tilgang til fersk fisk utenom hovedsesongen i torskefisket.

Fisket i åpen gruppe

Fartøy i åpen gruppe skal sikre rekruttering og er viktig for bosetning og bearbeiding av fisk langs kysten. For 2025 vil denne avsetningen "tas fra toppen". For 2025 vil også fartøy som fisker med trål bidra til åpen gruppes kvoter. For 2025 vil denne gruppe få 6,62 prosent av torskekvotene. Det innebærer en styrking på 0,5 prosentpoeng i forhold til 2024. I fisket etter torsk blir fartøyene regulert med en maksimalkvote med en garantert kvote i bunn. I fisket etter hyse og sei blir fartøyene regulert med fritt fiske, med en garantert kvote i bunn.

Det settes av 3 000 tonn norsk kvote til kystfiskeordningen med et garantert kvotetillegg på 3 tonn. Virkeområdet for kystfiskeordningen utvides med Lødingen og gamle Tjeldsund kommune.

Yngre fiskere vil få et kvotetillegg på 3 tonn i 2025. Ungdomstillegget gjelder for kvinner til og med 40 år, og menn til og med 30 år.

Fakta om reguleringen av torsk, hyse og sei i nord i 2025

Forskriftskvoter i desember:

  • Det fastsettes midlertidige fartøykvoter (90 prosent av kvotene) for å ta høyde for økt overføringsadgang. Endeling kvote fordeles når kvoteregnskapet er klart i månedsskifte januar/februar.

Avsetninger og fordeling av kvoter:

  • Åpen gruppe tildeles en andel av norsk totalkvote på 6,62 prosent, det vil si 10 819 tonn torsk i 2025.
  • Det avsettes 855 tonn torsk, 319 tonn hyse og 146 tonn sei til forsknings- og undervisningsformål.
  • Det avsettes 7 000 tonn torsk, 300 tonn hyse og 2 000 tonn sei til rekreasjons-, ungdoms- og turistfiske.
  • Det settes av 3 093 tonn torsk, 1 132 tonn hyse og 1 458 tonn sei til rekrutteringskvoter i lukket gruppe (tidligere rekrutteringsordning).
  • Det settes av 450 tonn torsk, 50 tonn hyse og 313 tonn sei til rekrutteringskvoter i åpen gruppe (ny rekrutteringsordning).
  • Det avsettes 350 tonn sei til agn
  • Det settes av 3 000 tonn til kystfiskeordningen.
  • Det avsettes 1 000 tonn til levendelagring, med en kvotebonus på 40 prosent. Oppstartsdato er 1. februar.
  • Ferskfiskordningen videreføres med samme avsetning i kvantum i 2025 som i 2024, det vil si 7 872 tonn torsk i lukket gruppe.

Kvoteordninger

  • Samfiskeordningen (kvotesamarbeidsordningen) videreføres for fartøy med deltakeradgang i lukket gruppe under 11 meters hjemmelslengde i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord i 2025 som i 2024.
  • Det innføres en særlig kvoteordning (også omtalt som sammenslåingsordning og id-kvoteordning) for fartøy med deltakeradgang i lukket gruppe under 11 meters hjemmelslengde i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord. Denne kan ikke benyttes i kombinasjon med kvotesamarbeidsordningen.

Åpen gruppe:

  • Åpen gruppe kan overføre hele sitt restkvantum i 2024 til 2025.
  • Ferskfiskordningen videreføres med samme avsetning i kvantum i 2025 som i 2024, det vil si en avsetning 960 tonn torsk.
  • Det gis et ungdomstillegg for kvinner til og med 40 år, og menn til og med 30 år på 3 tonn.
    • Kystfiskekvoteordningen reguleres med et garantert kvotetillegg på 3 tonn. 
  • I fisket etter torsk reguleres fisket med maksimalkvoter med garanterte kvoter i bunn.
  • I fisket etter hyse reguleres fartøyene med fritt fiske med garanterte fartøykvoter i bunn
  • I fisket etter sei reguleres fisket med fritt fiske med garanterte fartøykvoter i bunn

Tredjelandskvoter:

  • Ubrukt tredjelandskvote blir avklart tidlig i 2025. Dersom det blir under 1 000 tonn, tilbakeføres kvantumet til nasjonal kvote og fordeles etter gjeldende fordelingsnøkler. 

Tekniske regelendringer i fiske med snurrevad:

  • For fiske med snurrevad etter hyse innenfor 4 nm av grunnlinjene fra 26° Ø og videre til Grense Jakobselv vil bli stengt for fartøy over 15 meter som fisker etter hyse med snurrevad i perioden 1. april til 15. juni. Området eller deler av området åpnes igjen dersom det ved kontroll viser at innblandingen av fisk under minstemål av torsk, hyse og sei er under 15 prosent.
  • Det innføres påbud om bruk av kvadratmasker i forlengelser som benyttes i snurrevad for å opprettholde seleksjonen i snurrevaden.
  • Det skal overbindes med tau mellom kvadratmaskesekk og løftet på snurrevaden. Det er ikke tillatt å benytte elektronisk eller mekanisk utløser for å frigi overbindingen.