TASKEKRABBE.

Krabbeforsker vil ha økt minstemål på taskekrabbe

Krabbeforsker vil øke minstemål på taskekrabben.

Publisert

Krabbeforsker Snorre Bakke mener man bør øke minstemål på taskekrabben.

- Minstemål på taskekrabbe i Sør-Norge bør revurderes for å sikre bærekraftig fangst, sier han i en pressemelding fra UiT. Det var nettstedet dykking.no som omtalte saken først.

- De fleste som kjøper krabbe vil gjerne at de er litt større, og dette begrenser fangsten av småkrabbe. Likevel bør minstemålet på 11 cm i sør økes for å sikre bærekraftig fangst av krabbene. Det vil sikre at flere av krabbene bidrar med fremtidige generasjoner, sier Bakke.

Bakgrunn er undersøkelser som viser at krabbene vokser saktere i nord og lever dypere enn tidlig antatt. Minstemål for taskekrabbe er 13 cm nord for Rogaland og 11 cm fra Rogaland til sveenskegrensen.

Han har undersøkt hvor store hunnkrabbene er når de blir kjønnsmodne i Vesterålen, Trøndelag og Rogaland, og sammenliknet resultatene fra de britiske øyer.

Krabbene er omtrent like stor nå de når kjønnsmoden alder, men de er eldre i nord enn i sør, og årsaken er at de vokser saktere i kaldere vanntemperatur. I tillegg har de færre skallskifter.

- Hvis en krabbe blir fisket når den er 11 cm har den sannsynligvis ikke hatt muligheten til å formere seg enda, sier Bakke i pressemeldingen.

Siden de vokser saktere i nord har de sannsynligvis vært kjønnsmodne et par år når de når minstemålet på 13 cm.

I avhandlingen Life history and distribution of the edible crab (Cancer pagurus) in Norway har han gjort nye og overraskende funn om taskekrabben:

- Blant annet har det vært en etablert sannhet at taskekrabbene lever på maksimum 200 meters dyp, gjerne ikke dypere enn 100 meter. Dette viste seg å ikke stemme, sier han.