Et flott eksemplar av en kongekrabbe.

Ny metode for sporing av kongekrabbe

T-bar-merking av kongekrabbe gir trygghet både for dyret og for kunden. Når merket plasseres riktig, påvirkes verken velferden eller kvaliteten. Samtidig åpner det for å fortelle historien bak hver enkelt krabbe.

Publisert

Individmerking av kongekrabbe har vært trukket frem som et viktig tiltak for å få bedre kontroll med ressursene og forhindre ulovlig fangst. Nå er det også dokumentert at dyrevelferden kan ivaretas, så lenge merket settes riktig, melder Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) på sine nettsider.

I forskningsprosjektet MERKrabBART har Nofima undersøkt hvordan ulike merkemetoder påvirker velferden til kongekrabbe. Studien viser at T-bar-merking i ryggskjoldet gir lav dødelighet, lite skade og ingen negativ effekt på kjøttkvalitet eller mattrygghet.

– Bruk av T-bar er den klart mest effektive metoden for merking av kongekrabbe. Det har vært viktig for næringen å dokumentere hvordan metoden påvirker dyrevelferd, hygiene og mattrygghet, sier Frank Jakobsen, fagsjef og FHF-ansvarlig for prosjektet.

Riktig merking

Selv om det ble registrert betennelsesreaksjoner rundt stikkpunktet, viser prosjektet at krabbens vitalitet, bakterienivå og fysiologiske verdier ikke påvirkes negativt. For å sikre god dyrevelferd må merket plasseres i den bakre delen av ryggskjoldet – litt til siden for midtlinjen – uten å skade det fjerde gangbeinet, som krabben bruker til å rense gjellene. 

Forskerne anbefaler bruk av merkepistol med dybdestopper og T-bar med doble anker, som sikrer korrekt plassering og hindrer at merket settes for dypt eller trekkes innover i krabben. Det understrekes samtidig at metoden ikke skal brukes på krabber som skal gjennomgå skallskifte, da T-bar kan hindre dyret i å kvitte seg med skallet.

Eksklusiv mat med tydelig opprinnelse 

T-bar-merket kan også kobles til informasjon om hvor og når krabben ble fanget. Det gir både kjøkkensjefer og kvalitetsbevisste privatpersoner en ekstra dimensjon – en historie på tallerkenen.

Når opprinnelse og fangststed blir synlig, styrkes troverdigheten rundt både bærekraft og kvalitet. Dette er særlig relevant for levende kongekrabbe, som i dag eksporteres til høyt betalende markeder.

Et lite prosjekt, men et viktig signal

Prosjektet er en oppfølging av tidligere arbeid med merke- og sporingsteknologi for kongekrabbe, og inngår i et større bilde der FHF jobber for bedre ressurskontroll i både hvitfisk-, pelagisk- og laksefiskeriene.

Selv om temaet kan virke smalt, sender det et klart signal om næringens bevissthet og vilje til å prioritere dyrevelferd, også i tiltak som først og fremst handler om kontroll og sporing.

MERKrabBART-prosjektet viser at det er fullt mulig å kombinere dokumentert dyrevelferd, mattrygghet og muligheten til å fortelle en god historie. Det gir krabben mer enn bare verdi i kroner – det gir den karakter.