Tjener 10 til 11 ganger så mye som fiskerne per kilo
Norsk fisk eksporteres til hele verden. Selv i land med lave kostnader kan denne fisken koste like mye eller mer enn i Norge. Her ett eksempel hentet fra Bangkok i dag.
Thailand er det 16. største marked for norsk sjømat. Foran finner vi markeder som Danmark og Polen.
I år er det ved utgangen eksportert 31 159 tonn sjømat til en verdi av over to milliarder kroner. Det er en økning på over 800 millioner kroner fra samme periode i fjor. Det thailandske sjømatmarkedet har bokstavelig talt våknet fra Covid. Landets store middelklasse spiser igjen ute på restauranter, og sushibølgen har rammet. I tillegg øker antallet turister raskt.
Økt fokus på porsjoner og høyforedlet
I store butikkjeder som Tops, Gourmet Marked, Big C, Makro, Tesco og en rekke andre er det økt fokus på fisk i porsjonsstykker eller høyforedlede produkter. Utvalget er tydelig inspirert av Japan. Det samme er navn, og ofte også måten fisken er presentert på. Delikat og eksklusivt.
Suksess i mange år
Norsk makrell har i mange år vært en suksess i Thailand. I stor grad har det vært en rimelig fisk, solgt på tradisjonelle markeder kokt over steam, eller fryst, ofte tint, på store supermarkeder. Den har kunnet konkurrere med lokale arter som tilapia fra oppdrett i pris.
Til nå i år er det eksportert 8392 tonn fryst makrell verdt 159,7 millioner kroner. Det gir en gjennomsnittlig pris på 19,04 kroner per kilo FOB Norge. Bare Sør-Korea betaler mer, - 19,51 kroner per kilo.
Varmrøkt til 220 kroner per kilo
Nå selges varmrøkt makrellfilet for i overkant av 800 baht (220 kroner) pakket i flott innpakning som får norsk vakuumering i plast til å fremstå gammeldags og traurig. Tradisjonelt har makrell blitt solgt for cirka det doble av norsk eksportpris. Den røkte makrellen er filet uten bein.
Det betyr en omregningsfaktor til hel fisk på 2,6. Siden denne er varmrøkt er det ytterligere tap av vann, så med en omregningsfaktor på 2,8 gir det en råvarekostnad på 54 kroner per kilo. På det ferdige produktet er det åtte prosent salgsavgift. Det gir en netto inntjening på 203 kroner. Fratrukket prisen for fisken og frakt er det fortsatt rundt 150 kroner til dekning av foredling, distribusjon, salgsledd og fortjeneste i alle ledd.
Fersk like dyr som i Norge
I ett av Bangkoks mer eksklusive supermarkeder, Gourmet Marked, selges norsk tint makrell for 350 baht (96 kroner) per kilo i dag onsdag. Det høres ikke dyrt ut, - men må sees på bakgrunn av at det er mulig å kjøpe norsk makrell til cirka 40 kroner per kilo på markeder og andre mindre eksklusive supermarkeder.
Arbeidsomkostningene i Thailand er cirka 350 baht per dag for produksjonsarbeidere innen fiskeforedling. Det er så lite at det har liten innflytelse på prisen på ferdig produkt, selv på et produkt med høy grad av bearbeiding.
Spiller på rene norske farvann
På en av pakkene, produsert av selskapet Thammachart Seafood står det følgende:
«Fra rent vann utenfor Norge
Vår makrell kommer rett fra de isende kalde vannet i Nordsjøen, mellom Norskehavet og Skagerrak.
Rik på Omega 3
Vår makrell er fisket i høstsesongen når makrellen er på sitt beste med høyt fettinnhold (opptil 30 prosent)»
Det forklares også at makrellen er langtidsrøkt over bøk, en tradisjon som er mange generasjoner gammel. Budskapet henvender seg mer til utlendinger bosatt i Thailand enn thailendere som aldri har hørt om bøk.
Tjener 10 til 11 ganger mer enn fiskerne
Fiskeflåten har i år i snitt fått 13,51 kroner per kilo for makrellen. Den har så blitt sortert og pakket i frysekontainere. Det har gitt et påslag på 5,31 kroner før den ble eksportert.
Det vil si at foredling- og detaljistleddet i Thailand tjener opptil 10 – 11 ganger så mye per kilo makrell som norske fiskere. Det må legges til at makrell på tradisjonelle markeder bare koster to ganger norsk eksportpris. Men stadig mer av makrellen som eksporteres til Thailand konsumeres i restauranter eller selges høyforedlet til nevnte priser.
Fortjenesten til ulike ledd i omsetningskjeden er atskillig lavere enn i Norge. Lønnskostnader til ansatte innen foredling, logistikk og salgsleddet er cirka 12 kroner per time, cirka seks til sju prosent av norske lønnskostnader.