Spøgelsesgarn.

Kan framtidens fiskeredskaper brytes ned i sjøvann?

Fiskeredskaper laget av materialer som brytes ned i sjøvann. Kan det bli framtidas løsning for å forhindre spøkelsesfiske og plastforsøpling fra tapte redskaper?

Publisert

Det er spørsmålet som forskere fra UiT Norges arktiske universitet og flere norske og internasjonale forskningsinstitusjoner nå arbeider for å finne svar på. Flere norske fiskefartøy er allerede i gang med å teste nedbrytbare redskaper. Dette fremgår i en artikkel på Norges Råfisklags nettside.

Sammen med en lang rekke partnere fra fiskeri og havbruksnæringen og to Sør-Koreanske plastprodusenter, har senter for forskningsdrevet innovasjon Dsolve i snart fire år jobbet med å utvikle nye materialer som kan bidra til å løse disse utfordringene. Det arbeides både i lab med å utvikle og teste nye plastpolymerer til bruk i redskapsproduksjon, og i felt med å teste slitestyrke, holdbarhet og egenskaper for nedbryting.

Flere fiskefartøy deltar også i fangstforsøk for å teste fangsteffektivitet og bruksegenskapene til de nye materialene. Håpet er at man i framtiden skal kunne ha fiskeredskaper med tilnærmet samme bruksegenskaper som dagens redskaper av nylon, men som kan brytes ned av naturlige mikroorganismer i sjøvann til vann, CO2 og mineraler. Hvor lang tid de nye redskapene bruker på å brytes ned blir testet under ulike temperatur- og miljøforhold i Nordsjøen, Norskehavet, Skagerrak, Østersjøen og i Adriaterhavet.

Forskerne sjekker også for uheldige miljøeffekter av de nye materialene slik at man ikke risikerer å erstatte et miljøproblem med et annet. Hvordan de nye redskapene eventuelt kan gjenvinnes, og hva som skal til for at fiskerne skal kunne ta dem i bruk, inngår også i forskningsarbeidet.

Les hele saken på nettsiden til Norges Råfisklag.