Ytre del av Sognefjorden.

Ryddedugnad i Sognefjorden

I mogen skal Fiskeridirektoratet og Sjøforsvaret rydde plast i verdens lengste åpne fjord.

Publisert Sist oppdatert

Fiskeridirektoratet og Sjøforsvaret skal for første gang delta på aksjonen «Rein Sognefjord» sammen. 

– Vi har jobbet med marin forsøpling i mange år, og arbeidet er i stor grad avhengig av koordinering og samarbeid. Vi er derfor glade for å jobbe sammen med Sjøforsvaret, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.

I Balestrand innerst i Sognefjorden har organisasjonen Framtidshavet samlet store krefter for å sammen rydde så mye de kan på én dag. 

–Framtidshavet og Rein Sognefjord er eksempler på flotte initiativer og gode aksjoner som bidrar til at fjordene og farvannene våre blir renere. Det å bidra sammen med Fiskeridirektoratet på denne aksjonen passer godt sammen med vår egen pågående plast-aksjon «Gi en dag av ditt liv», sier sjef Sjøforsvaret kontreadmiral Oliver Berdal. 

Forsøplingen er alt fra større gjenstander, som emballasje og tau, til isopor og mikroplast som er mistet, kastet, forlatt eller på andre måter havnet på havet.

– Vårt overordnede mål i et langtidsperspektiv er å gjøre våre opprydningstiltak overflødige, sier Bakke- Jensen. 

Det må arbeides med holdninger og kunnskap, med systemene våre og materialer og teknologiskeløsninger for fremtiden. 

–Samarbeid er nøkkelen til suksess når det gjelder å bekjempe marin forsøpling, og utfordringen kan kun løses i fellesskap. Vi har alle mye å bevare, mye å beskytte og mye å forsvare langs vår langstrakte kyst, sier Berdal videre.