Debattinnlegg

Illustrasjonsfoto av torsk.

Torskeoppdrett i Norge – begynner vi å ane en suksess?

Ser man konturene av en suksess når det gjelder oppdrettstorsk. Det spør klyngeleder i Cod Cluster, Maiken Johnsen, i dette innlegget.

Publisert

Innlegget er skrevet av Maiken Johnsen, klyngeleder/daglig leder Cod Cluster.

Klyngeleder Cod Cluster, Maiken Johnsen.

Cod Cluster, som er en nasjonal hvitfiskklynge, er en del av Norwegian Innovation Clusters som får sin støtte fra Innovasjon Norge. 

Siden 2020 har klyngen fokusert på å bidra til å reetablere torskeoppdrett som en ny sjømatnæring. Oppbyggingen av det som er kjent som Torskenettverket har vært et bevis på troen på at dette er en nye vekstnæring som er kommet for å bli. I dag, fire år etter, er det fem selskaper som er i gang med torskeoppdrett i Norge. Ikke 15-20 som vi kanskje hadde trodd. 

Motbøren som næringen har møtt hos deler av forvaltningen vært stor og til dels uforståelig. Men det er likevel mye positivt å formidle om næringen i dag. Markedet har tatt imot oppdrettstorsken med stor entusiasme. 

Torsk er en populær fisk, men i fersk utgave er den norske fisken som kjent, veldig sesongbetont. Det innebærer at forbrukeren finner seg andre hvitfiskarter eller proteinkilder når torsken ikke er tilgjengelig. Et argument for at det er plass til både villfanget og oppdrettet torsk har hele tiden vært tilgjengelighet – gjennom hele året. 

Spania er det største markedet for oppdrettstorsk i dag. Og nettopp tilgjengelighet er det som trekkes frem som deres sterkeste argument for å kjøpe oppdrettstorsk. 

Også i USA sier kundene det samme. Cod Cluster og noen av medlemsbedriftene var i Boston i vinter på sjømatmessen, og tilbakemeldingen var at tilgjengelighet og forutsigbarhet er det viktigste kriteriet for importørene - i tillegg til kvalitet og pris. Og et annet viktig poeng fra det amerikanske markedet er at det ikke er nøye om det er vill eller oppdrettet torsk, bare de ovennevnte kriteriene er på plass. 

Med stor nedgang i kvotene på villtorsk, blir det enda vanskeligere å få til en helårlig tilgang på torsk. Sjansen for at det meste av kvoten er fisket opp før mars måned er kommet skikkelig i gang, er dessverre stor. Da snakker vi i beste fall om 2-3 måneder med stor tilgang på fersk villtorsk. 

Denne situasjonen kommer nok til å vedvare i flere år fremover. Sjansen for å miste viktige markeder vil være stor. Samspillet mellom havbruk og fiskeri, mener vi derfor blir enda viktigere i årene fremover. Det er alltid vanskeligere å hente inn en kunde eller et marked vi har mistet enn å beholde det vi har. 

Dersom vi med oppdrettstorsk kan tilby forbrukeren utmerket norsk torsk hele året, også i de årene det vil være lite vill torsk tilgjengelig, vil vi bygge et solid fundament for hele den norske torskenæringen­ på sikt.

Sjømatrådets statistikk viser at det per utgangen av august er eksportert vel 9 000 tonn oppdrettstorsk mot 5 300 tonn på samme tid i fjor. Det har vært solgt ca. 200 tonn hver uke - også i ukene med mest villtorsk. 

Prisen har ikke vært noe å si på heller, mellom 54 og 61 kroner, som er en god oppgang fra i fjor. Fra den spede begynnelsen i 2021 da markedsprisen lå på et snitt på kr 40,06 gjennom året, har vi siden sett en fin oppgang hvert år på oppdrettstorsk. 

Vi forventer en høyere prisoppnåelse på oppdrettstorsk med helårige leveranser til et stadig større og bredere marked. Kan dette medføre en større etterspørsel og prisoppnåelse også på villfisk? Hvor mye mer torsk skal opp i pris, tør vi ikke gjette på, men med økt etterspørsel etter sunne og bærekraftige proteinkilder er vi klar på at det blir en økning.

Volumene som produseres i dag er fortsatt i så begrenset i størrelse at variasjonene mellom kvartalene kan være uforutsigbare. Men at næringen også begynner å få kontroll på produksjonen, vises i Norcod sine presentasjoner for første halvår 2024. De viser en produksjonskost på kr 39,75 pr kg rund ved not første kvartal og kr 47,60, i andre kvartal. 

For samme perioder i fjor var tallene henholdsvis kr 42,42 og kr 77,40 pr kg, en forbedring de forklarer med forbedret biologi hos fisken og et bedre fôrregime.

Fisken vokser godt, markedet er mottakelig, produksjonen begynner å bli lønnsom - er det da konturene av en suksess vi aner?