Ber om 750 000 kroner til årets likestillingskonferanse i Bergen
«Kvinner i havet», som består av Mariann Frantsen, Monica Langeland og Kathleen Mathisen, arrangerte i høst historiens første likestillingskonferanse for sjømatnæringen. I oktober skal de gjenta suksessen. – Vi tar sikte på å doble antall deltagere, sier de til Kystmagasinet.
I søknaden, som ble sendt til fiskeriminister Bjørnar Skjæran i forrige uke, ber de om støtte fra departementet på 750 000 kroner for å gjennomføre neste års konferanse og starte nettverket Mingling i havet. Til fjorårets konferanse, som var helt utsolgt, fikk de 300 000 kroner av departementet.
Var helt utsolgt i fjor
Siden da har ambisjonene vokst. Årets konferanse har fått navnet Endring i havet, og går av stabelen 4. oktober i selveste Grieghallen.
– Vi ønsker å doble deltakere på konferansen i forhold til i fjor. Over 90 prosent av de som deltok i fjor svarte på en undersøkelse at det var stor sannsynlighet for at de blir med neste gang. I tillegg var det kun 11 prosent menn som deltok i fjor, men nå vet alle at dette er en konferanse for hele næringen, og vi forventer en betydelig større andel menn i år. Siden konferansen ble utsolgt, så vet vi ikke hvor mange som egentlig ville delta, men vi mener det skal være fullt mulig å doble antall deltakere i år. Derfor ønsker vi å leie Grieghallen, Bergen sin storstue, slik at vi når flest mulig med budskapet vårt, skriver de i søknaden sin.
Under fjorårets konferanse deltok rundt 300 personer fra næringen. Blant foredragsholderne var fiskeriminister Bjørnar Skjæran, Erna Solberg, Elisabeth Grieg, Siv Jensen, Bjørn Erik Thon, og Anja Hammerseng-Edin.
Vil øke andelen menn
Kun elleve prosent av deltagerne var imidlertid menn. Dette håper arrangørene skal endre seg til årets konferanse. De vil også starte et nettverksprosjekt med samme formål.
– I tillegg til konferansen så ønsker vi å starte ett nettverk i sjømatnæringen- Mingling i havet. Det er flere som har etterspurt dette allerede, og vi har kontaktene og ferdighetene som skal til for å bygge et slik nettverk. I utgangspunktet tenker vi noen samlinger i året der deltakerne får stifte nye bekjentskap og faglig påfyll. Vi ønsker også å holde kurs og bedriftspresentasjoner, skriver de.
Ber om økonomisk støtte
For å gjennomføre tiltakene over er de avhengige av offentlig støtte.
– Havets Verdiskapere skal arrangere ny likestillingskonferanse 4. oktober 2023 – «Endring i havet». Konferansen blir i Bergen og vi søker med dette midler til konferansen og utvidelse av tiltak for å sikre likestilling og bedre kjønnsbalanse i sjømatnæringen, står det å lese.
– I fjor jobbet vi flere hundre timer uten lønn, nå er ambisjonene mer enn doblet, og da trenger vi støtte til gjennomføring. At kvinner skal jobbe gratis for å få til en likestilt næring er direkte selvmotsigende, påpeker de.
Statsråden: – Faen, dette går ikke an
Fiskeriminister Bjørnar Skjæran var selv til stede på høstens konferanse, der han var en av foredragsholderne. Det var ingen tvil om at han var sterkt engasjert i likestillingssaken:
– Faen, dette går ikke an. Kvinner i næringen er ikke bare viktig for kvinner. Det handler om hvordan man behandler dyktige folk. Og jeg forventer å se flere mannfolk her til neste år, sa han da til applaus fra salen.
Og lovet at kampen for mer likestilling i sjømatnæringen skal fortsette på hans vakt.
– Det finnes dessverre ingen quick-fix for dette. Dette er en kamp vi må ta hver dag i årene fremover. Det er en kamp som aldri tar slutt, konstaterte Skjæran fra scenen.
Vil behandle søknaden
Når Kystmagasinet tar kontakt og ber om en kommentar fra fiskeriministeren, har han naturlig nok ikke rukket å se på søknaden ennå.
– Nærings- og fiskeridepartementet mottok en henvendelse fra Havets verdiskapere forrige uke, onsdag 25. januar. Vi vil behandle søknaden. Utover det er det for tidlig å si noe, svarer han via sin presserådgiver Yngve Angvik.
Kåret til årets navn
Trekløveret ble nylig sammen med Me too-varsler Susanne Mortensen kåret til «Årets navn i norsk sjømatnæring 2022» av Fiskeribladet og Intrafish for sitt arbeid for en mer likestilt næring.