«Årets navn» til «Havets verdiskapere» og Susann Mortensen
Ildsjelene bak historiens første likestillingskonferanse innen sjømatnæringen og fisker Susanne Mortensenble tirsdag kveld tildelt prisen «Årets navn», under den store sjømatkonferansen på Hell.
I begrunnelsen for prisen het det at prisvinnerne satte både likestilling og trakassering i sjømatnæringen på plakaten og fikk fremdrift på næringens arbeid med å bli bedre.
Arrangerte «Kvinner i havet»
De tre som står bak «Havets verdiskapere» er Monica Langeland, Kathleen Offman Mathisen og Mariann Frantsen. Langland kommer fra leverandørindustrien, Mathisen fra HR og oppdrett og Frantsen fra pelagisk sektor. Trioen fikk 300.000 kroner fra Nærings- og Fiskeridepartementet, la selv en solid mengde egeninnsats i potten og sammen startet de «Havets verdiskapere» og arrangerte konferansen «Kvinner i havet» i Bergen i september. Det var historiens første likestillingskonferanse innen sjømatnæringen. I tillegg driver de jevnt informasjons- og holdningsskapende gjennom sosiale medier og en nettside med råd og veiledning for likestilling og mot trakassering. De tre er svært glade for prisen og for å dele den med fisker Susann Mortensen som ble kjent da hun varslet om grove forhold på sin arbeidsplass.
Mye å ta tak i
I en pressemelding etter utdelingen sier Kathleen Offman Mathisen at Susanne Mortensen har et svært viktig budskap. Derfor ble hun også invitert på konferansen deres. Mariann Frantsen sier dessuten at Susanne Mortensen sitt valg om å stå frem var avgjørende for den overordnede trakasseringsdebatten i sjømatnæringen.
– Hun tok en for laget, og både det og det hun har måtte ta imot i ettertid, er noe som virkelig koster.
Kvinnene i «Havets verdiskapere» sier at trakassering og manglende likestilling fins over alt i samfunnet, ikke bare i sjømatnæringen.
– Men sjømatnæringen har bestemt seg for å ta grep. Da kan man ikke være dårligst i klassen. Nå må vi holde intensiviteten oppe. Det er mye å ta tak i.
Ny konferanse i 2023
Noe er alt kommet i gang, som likestillingskursing, og «Havets verdiskapere» følger opp med ny konferanse til høsten. Grieghallen er booket til 4. oktober.
– Vi skal ta et steg opp og ønsker å doble tallet på deltakere. Det å få denne prisen er veldig stas og noe ser vi på som en anerkjennelse. Derfor gir den også sterk motivasjon for arbeidet videre. Å doble antallet på deltakere kan gjøres blant annet med å få med flere menn.
Den første likestillingskonferansen i sjømatnæringen opplevde noe så sjeldent i sjømat- og fiskerisammenheng som et stort flertall av kvinner. Bare 11 prosent av deltakerne var menn.
– Det må vi gjøre noe med. Når menn er i ledende stillinger, må også de være med på dette.
«Endring i havet»
Konferansen for 2023 har fått navnet «Endring i havet».
– Vi vil ha flere folk, også kvinner, inn i næringen, og ser allerede at vi gjennom arbeidet med å sette fokus på utfordringene får bedre kjønnsbalanse i styrer. Det blir oppmerksomhet om det på konferanser og årsmøter og vi har tilbakemelding fra kvinner som har hatt lyst på arbeid i sjømatnæringen og ønsker seg lederstillinger, at nå skal de søke.
Prisen ble delt ut i regi av Intrafish og Fiskeribladet.