Kronikk:
Om laksenæringen: – Milliarder i utbytte!

MÅ BIDRA: – Ingen andre i Norge har bedre forutsetninger for å betale litt mer i skatt enn eierne i oppdrettsnæringa. Det flommer over av rikdom, og nå bevilger de seg atter en utbyttefest, skriver Edvin M. Eriksen (SV) i denne kronikken.

– Sjømat Norge og andre representanter for oppdrettsnæringa raser mot regjeringas forslag om grunnrenteskatt - skatt på retten til å bruke og høste fra vår alles nære natur, sier Edvin M. Eriksen (SV).

Publisert Sist oppdatert

– Det har vært dramatiske fortellinger om hvor galt det kommer til å gå med denne søkkrike næringa dersom de - på samme måte som resten av Norge, må ta et ekstra tak i en helt spesiell situasjon med krig i Europa. Det trues blant annet med stopp i all utvikling av landanlegg. Det er ikke troverdig.

Samtidig er det utbyttefest hos lakseseselskapene. Salmar deler ut et utbytte på 2,36 milliarder til selskapets aksjeeiere som ikke har bidratt med en eneste arbeidsdag. Mer enn to milliarder kroner! Enorme gevinster for å delta i pengespill på børsen. Det flommer over med rikdom.

Mowi foreslår utbytte på 724 millioner norske kroner. Lerøy vil betale ut utbytte på 1,5 milliarder. Austevoll øker utbyttebetalingen til 912 millioner kroner.

Alle i landet vårt som tjener over 750 000 kr i året må nå betale mer i skatt - til fellesskapets beste , til skoletilbud, til helse- og omsorg, til sykehustilbud. Det er mange hundre tusen i Norge som dermed må bidra med litt mer til fellesskapet. Ingen raser på samme måte som rikingene i oppdrettsnæringa. Helt fantastiske utbyttebetalinger til noen få - fra før søkkrike eiere forteller sannheten om rikdommen som de absolutt vil ha for seg selv.

Ingen andre i Norge har bedre forutsetninger for å betale litt mer i skatt, enn eierne i oppdrettsnæringa

Edvin M. Eriksen, lokalpolitiker, SV

Rikdommen har de skaffet seg gjennom å bruke våre lokale naturområder og fiskeplasser- helt gratis. Hvem andre får drive næring på naboenes eiendommer - uten å betale for det? Ingen andre i Norge har bedre forutsetninger for å betale litt mer i skatt, enn eierne i oppdrettsnæringa. Kampen mot å bidra litt mer til felleskapet har ingen troverdighet - og oppdrettsnæringa påfører seg selv et enda dårligere rykte enn den allerede har.

Av

Edvin M. Eriksen,

Sosialistisk Venstreparti,

kommunestyrerepresentant i Harstad kommune