COO David H Røisland til venstre og CEO Tore Halvorsen til høyre-

Norsk teknologi løser fiskernes sporingsproblem

Et forbud mot AIS-sporingsteknologi fra nyttår har skapt et stort problem for norske fiskere. Det norske teknologiselskapet Smart Ocean har utviklet bøyer med satellitt- og 4G-teknologi for sporing av fiskeredskap og merker sterkt økende etterspørsel.

Publisert

 Knappe fire uker før forbudet trer i kraft er det fremdeles en høy andel fiskere som fremdeles er avhengige av AIS-bøyer. 

- Jeg forstår de mange fiskerne som uttrykker frustrasjon over å måtte skifte ut bøyer de har stolt på i mange år. Nå forbereder vi oss på å levere en erstatning som løser fiskernes problem, som har flere nyttige funksjoner og toveis kommunikasjon, sier Tore Halvorsen, gründer og CEO i Smart Ocean AS. 

For å forberede seg på økt etterspørsel vil selskapet nå styrke organisasjonen, inngå distribusjonsavtaler over hele landet og hente frisk kapital for å håndtere rask vekst. I dag har selskapet 800 aktive bøyer langs norskekysten, men når alle AIS-bøyene må skiftes ut forventes antallet å øke betydelig. 

Det var Kystverket som i slutten av november meldte om forbud mot å merke fiskeredskaper med AIS-systemer. Det internasjonale anti-kollisjonssystemet er laget for at skip skal kunne utveksle signaler om posisjon, kurs, og fart. Merking av fiskeredskaper kan ifølge myndighetene gi et feilaktig situasjonsbilde for skipstrafikken og potensielt føre til farlige situasjoner.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) opplyste samtidig at de vurderer å føre tilsyn med bruk av AIS til fiskeredskaper fremover. Forbudet er internasjonalt, og gjelder derfor ikke bare Norge. 

I fjor inngikk Smart Ocean en intensjonsavtale med den europeiske fiskeri-organisasjonen Europêche, som organiserer 80.000 fiskere innen EU, rundt 45.000 fiskebåter og 16 medlemsforeninger fra 10 europeiske land. Målet med samarbeidet er å utforske nye måter å sikre bærekraftig fiske innen EU ved hjelp av Smart Oceans teknologi og systemer. 

Grimstadselskapet har allerede fått kjente internasjonale teknologi-investorer til å finansiere satsingen. Investeringsselskapet Ocean Impact AB har tatt en lederrolle og European Innovation Council Fund har også kommet inn på eiersiden. Nå vil selskapet invitere flere investorer inn for å sikre finansiering av vekst og teknologiutvikling.