Statsbudsjettet 2025

Illustrasjonsfoto fra Utgårdskilen, Hvaler.

Statsbudsjettet: Øker CO2-kompensasjon

Regjeringen har foreslått å øke bevilgningen til CO2-kompensasjon for fiskeflåten med nesten 154 millioner kroner i statsbudsjettet for 2025.

- Regjeringen lytter til Fiskarlaget og dette er en god imøtekommelse i det vi går inn i en vanskelig tid for næringen, sier leder i Norges Fiskarlag, Kåre Heggebø, i forbindelse med budsjettlekkasjen om økning av CO2-kompensasjon.

Kåre Heggebø, leder Norges Fiskarlag.

Over på grønne alternativer

Økningen er tilsvarende som for 2024, og totalt bevilger regjeringen 500,4 millioner kroner i CO2-kompensasjon for fisket i nære farvann, som foregår i inneværende år, over statsbudsjettet for neste år.

- CO2-avgiften har en hensikt, nemlig å få flere over på grønne alternativer. Men når de alternativene ikke er på plass, kan vi ikke dytte næringen over ende, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) til NTB onsdag morgen.

Lagt ned stort arbeid

Ifølge Norges Fiskarlag har de lagt ned et stort arbeid i kontakt med de folkevalgte i denne saken. 

- Vi har påpekt at næringen har et ønske om å bidra i det grønne skiftet. Vår hovedutfordring er at det per i dag ikke er alternativer til drivstoffløsninger på plass. Da blir det svært krevende å drifte på havet når vi pålegges høyere avgifter på drivstoff samtidig som fiskekvotene går kraftig ned, sier Heggebø.

Han legger til at det er positivt å lese hva statsråden sier til NTB om også dette momentet i omtale av budsjettsaken.

Ikke tilgjengelig teknologi

Senterpartiets næringspolitiske talsperson, Wilfred Nordlund, sier hans inntrykk er at næringen ønsker å omstille seg. 

Wilfred Nordlund, Senterpartiet.

- Men hvis du ikke har teknologi tilgjengelig, så er det jo rart om du skal bli rammet av nye krav. Økte avgifter på drivstoff rammer jo fiskeflåten hardt, særlig når du har kvotenedgang. Det kan føre til at du må gå lenger ut på havet for å få tak i den fisken du skal ha, sier han.

Heggebø ser frem til å få detaljene i saken når statsbudsjettet legges frem i neste uke, fordi det ennå er uavklarte moment. Blant annet peker han på at det synes å være et etterslep i kompensasjonsordningen og at det derfor må på plass en ytterligere økning.