Fiskebåt ønsker redusert maskevidde for garnfiske. Illustrasjonsfoto: Sintef.

Fiskebåt vil endre kravet til maskevidde i Nordsjøen

Fiskebåt ønsker redusert maskevidde for garnfiske i Nordsjøen. De mener dagens krav om maskevidde på 148 mm hindrer garnflåten fra å drive lønnsomt fiskeri etter flere arter. 

Publisert

I et brev til Fiskeridirektoratet og Havforskingsinstituttet viser Fiskebåt til at kravet om maskevidde på 148 mm i den norske delen av Nordsjøen ble innført i 2002 som et tiltak for bygge opp igjen torskebestanden. EU fulgte derimot ikke opp sine lovnader i EU-sona om å øke minstemålet, og har hele tida operert med et lavere minstekrav på 120 mm. I tillegg er det opnet for bruk av enda mindre maskevidde, så lenge bifangst av torsk, hyse og sei ikke overstiger 20 prosent.

Fiskebåt ber nå om at det blir opnet for å kunne drive eit konsumfiske med garn i norsk økonomisk sone, utenfor fire nautiske mil fra grunnlinjen med en maskevidde på 132 mm. Samtidig understreker organisasjonen at de er kvotegrunnlag for å øke fisket av sei, hyse, lysing og andre hvitfiskarter i Nordsjøen, og at dette kan bli et viktig alternativ for garnflåten både i kyst og hav.

En justering av maskevidden vil dermed kunne bidra til å redusere de negative konsekvensene som trolig vil komme som følge av reduserte kvoter nord for 62. breddegrad, skriver Fiskebåt. Det understrekes samtidig at det er en forutsetning at en eventuell endring i maskevidden må være biologisk forsvarlig.