Skreipatruljen gjennomfører kontroller av kvalitetsmerket Skrei.

Skreipatruljen fornøyd med forbedringer

Første januar gikk startskuddet for årets skreisesong, og etter Skreipatruljens første kontroll i Europa er resultatet klart.

Publisert

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges sjømatråd. Patruljen kontrollerer at produsentene følger standarden og at skreien som pakkes til kvalitetsmerket Skrei tilfredsstiller kravene i skreistandarden.

- Vi så som vanlig mye flott fisk, sier Jan Erik Jensen, som har kontrollert kvalitetsmerket Skrei siden oppstarten i 2007. Men alt var ikke som det skulle.

For å undersøke om skreien holder det kvalitetsmerket lover, er det kontrollene som utføres når skreien er på vei, og nærmest mulig markedet som gir et best mulig bilde. Temperaturen på fisken skal fortsatt være lav etter flere dager i transport, og skreien skal se plettfri ut. Små skader, som var lite synlig da skreien ble pakket, blir synlig etter noen dager.

Under Skreipatruljens første kontrollrunde på omlastingsterminaler i Europa ble kvalitetsmerket Skrei fra i alt 14 ulike godkjente produsenter, såkalte pakkere, kontrollert. Skreien var fra produsenter i hele Nord-Norge, fra Vardø til Lofoten.

- Det er ganske uvanlig at vi treffer på en sånn geografisk bredde under en og samme kontroll, forteller Jensen, og gir uttrykk for at det er en fordel å få så god oversikt tidlig i sesongen. 

Ris og ros 

Ifølge den erfarne kontrolløren er det hvert år størst spenning knyttet til den første kontrollen av den eksklusive merkevaren som er på tur ut i markedet. Det har gått mange måneder siden forrige skrei ble kvalitetsvurdert hos produsentene, og derfor vanlig at pakkerne trenger å justere seg litt inn i begynnelsen av sesongen. 

Etter årets første kontroll deler Skreipatruljen ut både ris og ros: 

Skreimerket var festet feil/i fiskefileten på flere fisk, og forårsaket dermed skade og forringelse av kvaliteten (bilde 1). Arrowtaggen skal skytes i ryggen, mellom filetene (bilde 2). Resultatet er uforandret fra tidligere år og skyldes mangel på opplæring av pakkerne.

Bilde 1: Arrowtaggen er feil festet i fiskefileten og forårsaker dermed skade og forringelse av kvaliteten.
Bilde 2: Arrowtag plassert riktig i ryggen mellom filetene.
Bilde 3: Årstallene gjør at dette merket er ugyldig.

Bruk av gamle/ikke lenger gyldige skreimerker (bilde 3). Har man gamle merker kan man få dispensasjon for å bruke de opp ved å kontakte Norges sjømatråd. Resultatet er uforandret etter skreimerket ble nytt i 2023.

Temperaturen på all fisk som ble sjekket holdt seg under 2 grader og ingen kartonger var fri for is. Dette tyder på at fisken har vært nedkjølt mot null grader før pakking. Resultatet er en forbedring fra tidligere år.

God kvalitetstrend over år

Selv om Skreipatruljen avdekket avvik hos enkelte produsenter tidlig på sesongen, er utviklingen over år blitt bedre. Jensen ønsker spesielt å løfte frem den generelt høye kvaliteten på fisken som velges ut av pakkerne samt god kjøling.

Som ekte nordlending er Jensen “oppfostret på fisk” og gleder seg ekstra til skreisesongen hvert år. Han synes det er noe spesielt med denne fisken som hver vinter svømmer den lange distansen fra Barentshavet ned til norskekysten for å gyte. Den lange svømmeturen bygger styrke og spenst som gir en ekstraordinær kvalitet på fiskekjøttet. Han oppfordrer folk til å nyte delikatessen når den nå er tilgjengelig.

Personlig liker Jensen alle deler av fisken og nyter mange måltid av fisk, lever, rogn og torsketunger frem til sesongslutt 30. april.

- Det kan alle andre også gjøre da kvalitetsmerket Skrei kommer i mange produktvarianter, avslutter han.

Les mer på Norges Råfisklag sine nettsider