
Konkrete sikkerhetstiltak for fiskere
For å nå myndighetenes nullvisjon for sjøsikkerhet må ulykker i fiskeflåten forebygges. I en ny rapport beskriver SINTEF tiltak som kan iverksettes av både fiskere selv og aktørene som omgir dem.
Rapporten «Sikkerhetstiltak for fiskeflåten» presenterer forslag til tiltak for de fem hyppigste ulykkeshendelsene som har medført dødsfall eller alvorlig skade i fiskeflåten i senere år: forlis, fisker over bord, fall om bord, slag-/klemulykker og drukning i havn.
Som grunnlag for tiltakene, har forskerne kartlagt kjente årsaksforhold for de fem ulykkeshendelsene. Felles for alle arbeidsulykker og forlis er at de utvikler seg fra det som i utgangspunktet er en normal arbeidsoperasjon om bord på et fiskefartøy, og at årsaksbildet ofte er sammensatt.
- I dette arbeidet har vi jobbet systematisk med hendelser som peker seg ut i ulykkesstatistikk, og tiltakene som beskrives er rettet mot årsaksforhold som er kartlagt gjennom analyser og intervju med fiskere. Med dette ønsker vi å bidra til økt kunnskap om alt som kan medvirke til at en ulykke skjer, samt vise hva som bør gjøres for å øke sikkerheten om bord, sier prosjektleder Ingunn Marie Holmen, SINTEF.
- Vi vil fremheve at man må se ut over hva den enkelte skipper eller fisker kan gjøre for å øke sikkerheten om bord. I rapporten finnes det derfor en egen beskrivelse av interessenter som på ulikt vis kan bidra til eller påvirke sikkerheten til fiskere. Konkrete forslag til tiltak er også utviklet i samarbeid aktive fiskere, mannskap og skippere på fiskefartøy, rederikontorer, myndigheter, leverandører av utstyr og fartøydesign, og ellers personer eller organisasjoner.
Over hundre tiltak ble foreslått i en serie arbeidsmøter. I tillegg ble tiltaksforslag innhentet fra nullvisjonsarbeidet i regi av Sjøfartsdirektoratet, granskingsrapporter fra Statens havarikommisjon samt annen relevant dokumentasjon. En prioritert liste over tiltak ble så etablert.
Tiltakene som presenteres i rapporten dreier seg om arbeidspraksis, arbeidsplass, arbeidsbekledning og personlig verneutstyr, opplæring og kompetanse, og rammebetingelser og regulering. Målet er både å forebygge nye ulykker og redusere skadeomfanget dersom ulykken blir et faktum.
- Et viktig tiltak på arbeidsdekket vil være fysisk skjerming mot redskap i bevegelse, for å unngå at fiskere blir klemt, slått eller hekter seg fast og blir dratt over bord. Det er også behov for teknologi som kan redusere konsekvenser av ulykker og sikre rask respons dersom ulykker skjer. For eksempel vil systemer for nødstopp og varsling kunne sikre raskere respons dersom fiskere som er alene faller over bord. Det er viktig at løsningene er tilpasset arbeid på fiskefartøy, sier Holmen.
Om prosjektet
Rapporten presenterer resultater fra forskningsprosjektet «Alvorlige ulykker i kystfiskeflåten – årsaker og tiltak» som er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) og ledet av SINTEF Ocean.