Skrei

Kvalitetsmerket skrei.

Eksklusivt varemerke med høy status

Skrei er et varemerke som eksklusivt gis til skrei av ypperste kvalitet, men hva skal til for at skreien når opp til den gjeve klassifiseringen? Dette gir Norges Råfisklag et svar på.

Publisert Sist oppdatert

I sin bakgrunnsomtale av kvalitetsmerket skrei, forklarer Råfisklaget at skreiens vandring ned til norskekysten i over tusen år, har vært en av de viktigste hendelsene for folk og samfunnene langs kysten. Mengdene med skrei som naturlig vandrer inn til kysten fra januar til april skaper en fantastisk mulighet, og grunnlaget for en unik sesongsvare.

Navnet kommer fra det norrøne ordet skreið som betyr "fisk som skrider eller vandrer”. Skrei er altså bare et annet ord for torsk som vandrer, og henviser til den lange distansen som skreien årlig svømmer fra Barentshavet ned til norskekysten for å gyte. Distansen på flere tusen kilometer som denne atletiske fisken legger bak seg, gir musklene til en toppidrettsutøver. Den lange svømmeturen bygger styrke og spenst som gir en ekstraordinær kvalitet på fiskekjøttet. 

Dette fantastiske utgangspunktet danner grunnlaget for kvalitetsmerket Skrei som er beskyttet med et eget varemerke, og kjennetegner skrei av ypperste kvalitet. Her er kravene for å nå opp til standarden "Kvalitetsmerket Skrei":

  1. Kun lov å kvalitetsmerke mellom 1. januar og 30. april. Med grunnlag i det naturlige vandringsmønsteret er det kun lov å kvalitetsmerke skrei mellom 1. januar og 30. april. Dette er perioden når den kjønnsmodne skreien svømmer ned til norskekysten for å gyte.
  2. Høy kvalitet på fisken. Kvalitetsmerket Skrei garanterer kunden en fisk som er snøhvit og fast i kjøttet, blank i skinnet, som har god holdbarhet og er plettfri. For å oppnå dette må behandlingen følge strenge kvalitetskrav gjennom hele verdikjeden, fra hav til bord. Den skal være like fin og fortsatt fersk når den kommer frem til hovedmarkedene i Europa som den var da den ble dratt opp fra det kalde havet i nord.
  3. Fiskemottakene må være godkjent. For å få lov til å pakke kvalitetsmerket Skrei må fiskemottaket forplikte seg til kravene i standarden, og være godkjent av Norges sjømatråd som eier og forvalter standarden på vegne av sjømatnæringen. Fiskemottaket må kjenne kvalitetsmerket godt, og alltid være skjerpet når de sorterer, merker og pakker skreien i henhold til kravene i standarden.
  4. Råfisklagets Skreipatrulje kontrollerer fisken. Alle merkevarer må følges opp og sjekkes for å beholde sin status og verdi. Fisken som pakkes etter «Norsk standard for kvalitetsmerket Skrei» sjekkes av Råfisklagets kvalitetskontrollører, også kalt Skreipatruljen. Kontrollene foretas på fiskemottak og omlastingsterminaler i Norge og utlandet. Blant annet sjekkes det at temperaturen på fisken holdes lav (under to grader), og fortsatt ser plettfri ut. Dersom skreien hadde små skader som var usynlig da skreien ble pakket, begynner disse å vises etter noen dager. Siden Skreipatruljen startet sine kontroller i 2007 har de sjekket flere titalls tusen fisk.