Tråling
Direktoratet støtter Fiskeridirektoratets alternativ som inkluderer stans av alt fiske i tre store områder i Oslofjorden i 10 år.

Råd om fiskeritiltak i Oslofjorden

Klima- og miljøministeren mottok i går råd om nye fiskeritiltak i Oslofjorden fra Miljødirektoratet.

Publisert

Regjeringen jobber aktivt på flere områder med å bedre den økologiske situasjonen i Oslofjorden. Tidligere i år har blant annet nytt gjødselvareregelverk blitt sendt på høring.

Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet har fått i oppdrag av regjeringen å levere råd om tiltak innen fiskeri for å bedre tilstanden til livet i Oslofjorden.

Fiskeridirektoratet leverte sin rapport før sommeren. Fiskeridirektoratet har foreslått tre alternative pakker med tiltak. Nå har Miljødirektoratet kommet med sin anbefaling. Direktoratet støtter Fiskeridirektoratets alternativ som inkluderer stans av alt fiske i tre store områder i Oslofjorden i 10 år. Miljødirektoratet anbefaler at dette også inkluderer fiske etter sjøørret.

– Det haster med å redde Oslofjorden. Jeg er fornøyd med at både Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet nå har kommet med sine faglige råd om nye tiltak innen fiskeri i Oslofjorden. Dette legger et godt grunnlag for regjeringens videre arbeid, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.

Miljødirektoratet vurderer at stans av alt fiske i tre store områder i Oslofjorden i størst grad vil kunne bidra til en friskere og renere fjord. Det innebærer større nullfiskeområder i Indre Oslofjord, og deler av nasjonalparkene Ytre Hvaler og Færder. Et slikt forbud inkluderer både tråling og annet yrkesfiske og fritidsfiske.

Tiltakene vil kunne ha positive effekter på hele økosystemet, inkludert sjøfugl og havbunnen i nasjonalparkene Færder og Hvaler.

–Situasjonen for livet i Oslofjorden er alvorlig, og de største påvirkningene er jordbruk, avløp og fiskeri. I 2019 innførte vi en rekke tiltak for å styrke kysttorsken i Oslofjorden, men vi har så langt ikke sett de effektene vi har ønsket. Derfor vil jeg nå vurdere hvilke nye tiltak som skal innføres for å styrke fiskebestandene og økosystemene i Oslofjorden, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.