Norge har opplevd en kraftig sjømatvekst i USA, som nå har stoppet opp.

Oppbremsing for sterk sjømatvekst i USA

Det amerikanske sjømatmarkedet har vært i sterk vekst de siste årene. For norsk sjømat har USA vært det raskest voksende marked og vårt største investeringsmarked siden pandemien, melder Norges Sjømatråd.

Publisert

Benonisen Fiskeri AS - Svar på anmodning om kvoteoverføring og varsel om erstatningskrav

-Potensialet i USA er betydelig og forventningene til den videre utviklingen i USA har vært og er svært stor for arter som laks, ørret, torsk og skalldyr, slår Sjømatrådet fast. Men så langt i 2024 er importen til USA noe lavere enn forventet fra både Norge og andre land, og eksportører melder om et noe avventende laksemarked. Sjømatrådet har derfor sett litt nærmere på status og årsaksbildet for utviklingen av sjømateksporten til USA. Valget i USA preger det norske mediebildet og spørsmål om konsekvenser for norsk sjømat ved ulike utfall har vært omtalt også i sjømatpressen. Et tema som har vært oppe i sommer er Trumps utspill om at han vil øke importtollen for alle varer med 10 %.

Norges sjømatråd har ikke gjort en vurdering av sannsynligheten for valgutfallet. De har heller ingen formening om hvor sannsynlig det er at utspillet kan bli en realitet, men har likevel sett på noen faktorer som ville få betydning dersom et slikt utspill skulle bevege seg mot en realisering.

En importtoll på ti prosent på all laks vil gjøre laksen dyrere for amerikanske konsumenter. For eksportører vil dette oppleves som en redusert etterspørsel etter laks i USA, og dette er et så stort marked at en slik toll vil påvirke verdensmarkedsprisen på laks («gjennomsnittsprisen» globalt).

Skulle Trumps utspille bli en realitet vil en importtoll gi en global prisnedgang på 1-3 prosent, mens for amerikanerne vil prisen (inkludert importtoll) øke med 7-9 prosent. Konsumet av laks i USA vil bli redusert med 3-5 prosent som følge av de økte prisene. Dette volumet vil havne i andre markeder. Målt i rundvekt innebærer det at om lag 20.000-30.000 tonn laks vil dreie bort fra USA, og gå til andre markeder, er Sjømatrådet sin spådom.