Krever endring av seismikkpraksis
– Vi er svært bekymret for at seismikken forstyrrer vandringsmønsteret for både makrell og sild, melder Norges Fiskarlag.
Realiteten er at vi må fiske en stor del av både makrellkvoten og kvoten av nordsjøsild i norsk sone, og da kan vi ikke risikere at seismiske undersøkelser skremmer fisken ut av norske farvann, sier Kåre Heggebø, leder i Norges Fiskarlag.
CGG har en stor pågående seismisk undersøkelse i Nordsjøen i området vest av Florø og ut til britisk sektor.
Vedlagte kart (over) viser status for undersøkelsen, hvor fartøyet Amazon Warrior nå har samlet inn om lag 75 prosent av undersøkelsesområdet. Det er forventet at innsamling av de lange linjene er ferdig i slutten av august. Hele undersøkelsen skal være ferdig i september, skriver Norges Fiskarlag på sine nettsider.
Selv om det har vært god dialog mellom CGG og næringsorganisasjonene underveis, er vi bekymret for at undersøkelsen vil komme i konflikt med makrellen som er på vandring sørover, og at den heller vil gå over i britisk sone i stedet for å vandre sørover slik den normalt gjør.
Fiskeridirektoratet uttalte følgende til undersøkelsen da den ble meldt inn til Sokkeldirektoratet 15.04.24:
«Vi forutsetter at undersøkelsen utføres med den største aktsomhet, uten å være til hinder for eventuell fiskeriaktivitet i området….
Undersøkelsen må stanses eller endres på kort varsel dersom det oppstår konflikter med fiskeriene.»
Dette gir fiskerne rettigheter ved oppstart av en undersøkelse, men når den er i gang vil i prinsippet undersøkelsesområdet være utilgjengelig for fiskeri.
Hvordan kan en sikre at undersøkelsen ikke er til hinder for fiskeri når arten vandrer mot undersøkelsesområdet?
Det kan synes som at Fiskeridirektoratets oppfordringer til aktsomhet og ikke å være til hinder for fiskeri ikke fungerer i praksis. Fiskarlaget mener derfor det er behov for å vurdere hvordan slike tillatelser blir gitt, og hvilke vilkår som bør stilles i den enkelte tillatelse.
– Fiskeri har forkjørsrett når vi er i aktivt fiskeri, men dagens regelverk er mer utydelig på skremme-effekter og føre-var. Vi mener det ikke må være noen tvil om at seismiske undersøkelser må legges til områder og perioder hvor de ikke kommer i konflikt med verken aktivt fiske eller fiskens vandringsruter, sier Kåre Heggebø.