Det stilles en rekke krav til behandlingen av størja. Denne var fanget på et oppdrettsanlegg, og hadde ikke bestått kravene.

Søker deltakere til fangst og levendelagring av makrellstørje

Fiskeridirektoratet har satt av kvote på 30 tonn for forskning på levendelagring av makrellstørje, med søknadsfrist 25. april.

Publisert Sist oppdatert

Fiskeridirektoratet melder på sine nettsider at det er satt av et kvantum på 30 tonn til forskning og utvikling av levendelagring av makrellstørje i 2025. De som vil kan søke, med frist 25. april.

Du kan lese mer om levendelagring av makrellstørje i neste utgave av Kystmagasinet, som kommer i midten av april.

Makrellstørja er stor og tung.

Følgende kriterier gjelder for tildeling av kvoten

  • Kvoten som er avsatt skal benyttes til fangst av makrellstørje, overføring til transportmerd og videre overføring til stasjonær merd, i tråd med gjeldende best kjente praksis (beskrevet i Sistiaga mfl. 2023) (vedlegg 1). Planlagte større avvik fra best kjente praksis må beskrives i søknad.
  • Søker må ha erfaring med låssetting av pelagiske arter.
  • Søker må ha deltatt og fanget makrellstørje med not siden fisket startet opp igjen i 2014.
  • Søker skal benytte seg av undervannskamera i overføringen fra not til transportmerd for å dokumentere åpning/stenging av kanal samt antall fisk overført. I overføring fra transportmerd til lagringsmerd må det benyttes stereokamera for lengde- vekt estimering.
  • Bruk av transportmerd må kunne foregå i henhold til spesifikasjoner fra HI.
  • Fisken må levendelagres i lagringsmerd for restitusjon før avlivning. Ved uforutsett hendelse (f.eks. dårlig vær, avstand til lagringsmerd, dødelighet etc.) kan låssetting i transportmerd uten overføring til lagringsmerd gjennomføres. Lagringen må foregå i minimum ett døgn før slakt.
  • Søker må legge frem avlivningsmetode (r) som er tenkt benyttet i forsøket og best ivaretar fiskens velferd og kvalitet.

Krav til fartøy

  • Fiskefartøyet som skal benyttes må ha kapasitet for tre observatører fra HI/Fiskeridirektoratet, og lugarkapasitet til en regional observatør fra ICCAT.
  • Alle fartøyene tilknyttet forsøket må være meldt inn til Fiskeridirektoratet før fredag 7. juni. Dette kommer av at alle fartøy som er involvert i fangstoperasjon av makrellstørje må rapporteres inn til ICCAT innen 10. juni.

Resultatet av forsøket skal rapporteres til Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet senest to uker etter forsøket er avsluttet.

Om søknaden

Søknaden må inneholde en redegjørelse for når og hvor forsøket skal gjennomføres. Den må også beskrive hvordan søker ønsker å gjennomføre prosjektet fra fangst til slakting, herunder beskrivelse av hvordan avlivning er planlagt på en måte som sikrer god fiskevelferd og ivaretar kvaliteten på fisken. Søknaden må også inneholde opplysninger om samarbeidspartnere ved mottak.

Søker må selv sørge for at alle nødvendige tillatelser foreligger, eksempelvis fra Mattilsynet. Fiskeridirektoratet kan bistå i andre søknadsprosesser ved behov.

Hvordan søke

Søknaden skal sendes til Fiskeridirektoratet med nødvendig dokumentasjon på postmottak@fiskeridir.no innen fredag 25 april 2025.

Kontaktperson: Hermann Pettersen peher@fiskeridir.no Tlf: +47 404 42 107

Les mer på fiskeridirektoratet sine nettsider.