Illustrasjon av den kommende AISsat4 som skal være klar til tjeneste rundt februar 2026.

Ny havovervåking på rekordtid

Nå har Kystverket bestilt en ny AIS-satellitt. I samarbeid med Norsk Romsenter skal den helnorske lavbane-satellitten bygges på rekordtid.

Publisert

- AISsat-4 blir et verdifullt tilskudd i en fase der flere av våre operative satellitter nærmer seg slutten av sin forventa levetid, kommenterer kystdirektør Einar Vik Arset.

Kystverket har siden 2010 bygget opp Norges evne til havovervåkning. Informasjonen vi nå er i stand til å samle deler vi også med andre offentlige myndigheter med ansvar i det maritime.

- Samfunnsnytten vi får av å samle AIS informasjon fra satellitt er stor. Det er derfor viktig at vi sørger for å opprettholde denne evnen, sier kystdirektør Einar Vik Arset.

I dag har Kystverket og Norsk Romsenter fem havovervåkingssatellitter: NorSat-1, -2, -3, -4, og NorSat-TD. NorSat-1 og -2 er nå åtte år gamle og ventes å gå ut av drift i løpet av 2025. Det samme gjelder NorSat-TD, som ble skadet i solstormer i 2024, og derfor forventes å gå ut av drift allerede i løpet av 2025. Dette betyr at antallet satellitter ventes å komme ned i bare to i løpet av 2025. Vi må tilbake til 2017 for å finne et så lavt antall satellitter i drift.

Tre av Kystverkets sentrale aktører i arbeidet med å sørge for at Norge opprettholder sin evne til havovervåkning: Fra venstre Bjørnar Kleppe, Arve Dimmen og kystdirektør Einar Vik Arset.

AISSat-4 er mindre enn de andre norske satellittene, med en AIS-mottaker som eneste nyttelast. Den kan registrere minst 1,5 millioner unike AIS-signal per døgn i høy oppløsning over sterkt trafikkerte farvann. Prislappen vil bli rundt 15 millioner kroner, som er på samme prisnivå som AIS-sat-2 som ble skutt opp i 2014. Den vil mest sannsynlig være klar for oppskyting i løpet av februar 2026.

AISSat-4 blir den norske satellitten som er bygget på kortest tid. Anbudskonkurransen fra Norsk Romsenter om å bygge AISSat-4 ble vunnet av canadiske Space Flight Laboratories (SFL), som har bygget flere av de andre norske nasjonale satellittene. 

Dataene fra den nye satellitten vil lastes ned av bakkestasjoner driftet av Kystverket og Norsk Romsenter i Vardø og Tromsø. Dataene fra AISSat-4 vil gå via disse bakkestasjonene direkte til Kystverket. Flere andre etater og organisasjoner, som Blue Justice Ocean Surveillance Program, mottar AIS-data fra Kystverket for å overvåke maritime områder; blant annet for å forhindre ulovlig fiske.