
Norsk klippfisk er populær påskemat
Norge eksporterer klippfisk til over 50 land, og i flere land er klippfisken nasjonalrett og et must i påsken.
Nylig var seks kokker fra seks av Norges viktigste klippfiskmarkeder samlet i Ålesund for å presentere sine lokale klippfisk-spesialiteter.
-Lager du «bacalhau» til noen betyr det at du er glad i dem, sier den brasilianske kokken Lucas Corazza mens han rører i en stor, duftende gryte med løk og opprevne biter av klippfisk.
For en brasilianer er klippfisk ensbetydende med ordet «bacalhau». Etter hvert skal Lucas tilsette hvitløk, olivenolje og moste poteter og forme deigen til «bolhinos».Bolhinos, eller klippfiskboller, er en populær rett i Brasil, og det finnes knapt en tradisjonell bar eller restaurant med respekt for seg selv som ikke har dem på menyen.
Brasil er ett av landene der ulike retter av klippfisk både er nasjonalrett og utgjør påskens viktigste matrett. Det meste av klippfisken kommer fra Norge, og det meste produseres i Norges klippfisk-by nummer en - Ålesund. Nettopp derfor var Ålesund, nærmere bestemt Atlanterhavsparken, et naturlig sted å samle de seks kokkene da Sjømatrådet inviterte til «kokke-klippfisk-kalas.»
Dette kan du lese mer om på Norges sjømatråd sine nettsider.