Makrellen som ble fanget sørøst for Island var merkbart stor, med en gjennomsnittlig lengde på 40 cm og en gjennomsnittlig vekt på 550 g.

Makrellfordeling sørøst for Island på rekordlavt nivå

Det islandske forskingsfartøyet Árni Fridriksson har nylig gjennomført sitt årlige internasjonale pelagiske økosystemtokt. Foreløpige resultat fra toktet er blant annet at makrellfordelingen i islandsk farvann er på sitt laveste nivå siden undersøkelser startet i 2010, skriver magasinet The Fishing Daily.

Publisert

Den 33 dager lange ekspedisjonen, som ble avsluttet i begynnelsen av denne måneden, involverte omfattende forskning rundt Islands farvann, og dekket omtrent 6000 nautiske mil (11 000 km). Funnene fra ekspedisjonen har skapt bekymring om den nåværende fordelingen av makrell, sild og kolmule i islandske farvann, går det frem fra artikkelen i nevnte magasin.

Foreløpige resultater indikerer at makrellfordelingen i islandske farvann er på sitt laveste nivå siden undersøkelser begynte i 2010. Makrell ble funnet på kun fem av de 43 trålingsstasjonene, hvorav alle unntatt én var lokalisert sørøst for Island. På tre av disse stasjonene ble det fanget kun noen få fisker, som ga fangster på henholdsvis 1,7 tonn og 10,3 tonn på de to andre. Makrellen var merkbart stor, med en gjennomsnittlig lengde på 40 cm og en gjennomsnittlig vekt på 550 g.

Undersøkelsen avdekket også redusert antall islandske sommergytende sild på den sørlige og vestlige kontinentalsokkelen, med kun noen få fisker fanget på tre stasjoner. I motsetning ble norsk-arktisk vårgytende sild funnet på mange stasjoner nord og øst for landet, i tråd med tidligere år. Det ble ellers registrert kolmule langs den sørlige og vestlige kanten av kontinentalsokkelen, med tettheter som ligner på de som er observert i tidligere somre.

Undersøkelsen avdekket også at havoverflatetemperaturene var lik de som ble registrert sommeren 2023 i Sør- og Vest-Island, men var kjøligere i nordøst og øst. Fartøy fra Norge, Færøyene og Danmark deltok i denne undersøkelsen. Dataene fra fem skipene som deltok vil bli samlet og analysert innen midten av august, og de endelige resultatene vil trolig bli presentert i slutten av måneden, skriver The Fishing Daily.