
Masterstudenter utviklet tarekonsepter for Lerøy
Hvordan gjør vi tare til en attraktiv matvare på norske middagsbord? Det var oppgaven 40 masterstudenter ved Høgskulen på Vestlandet fikk bryne seg på under Seafood Case Days, arrangert av NCE Seafood Innovation i samarbeid med Lerøy og HVL.
Seafood Case Days er et initiativ som kobler studenter med næringsliv gjennom reelle og aktuelle caseoppgaver. På én dag får studentene bruke sin kompetanse på ekte utfordringer i sjømatnæringen, og bedriftene får tilgang på innsikt og ideer fra fremtidens arbeidstakere.
Denne gangen var det Lerøy som stilte med casen og tematikken var både bærekraftig og utfordrende:
Hvordan kan tare posisjoneres som en attraktiv matvare – og bli en naturlig del av fremtidens norske matbord?

– Jeg ble både inspirert og utfordret! Det var gøy å få jobbe med noe så konkret, og å vite at Lerøy faktisk sitter med en reell utfordring og er åpne for våre innspill, sier student Thea Bergem Valle, som studerer masteren innovasjon og ledelse ved HVL.
En ekte utfordring – og ekte innsikt
Lerøy har de siste årene investert i tare som en ny, bærekraftig ressurs. Produksjonen er godt i gang, men utfordringen ligger ikke lenger i å dyrke, men i å skape etterspørsel i et marked som mangler vaner og bevissthet.
– Vi har teknologien, produksjonen og kunnskapen – men fortsatt få forretningsmodeller som kobler tareproduksjon med et lønnsomt matmarked. Derfor er det utrolig verdifullt for oss å få nye perspektiver fra unge mennesker som tenker annerledes, sier Ragnhild Beck Hestness, Produksjonsansvarlig klekkeri i Lerøy Ocean Harvest.
Studentene fikk kunnskap om hvordan Lerøy jobber med innovasjon internt fra Lena Vögele, Innovation Team Manager i Lerøy.
– Vi jobber mye med innovasjon internt, men vi vet at mange spennende ideer kommer når vi åpner opp. Studentene hadde høy energi og leverte langt over forventningene, noe som gir oss mye og ta med videre, sier hun.
Kompetanse og talent – en kjerne i klyngens satsing
Kompetanse og talentattraksjon er ett av hovedsatsingsområdene i NCE Seafood Innovation. Med næringens økende behov for ny kompetanse innen alt fra bærekraft og ledelse til teknologi og marked, er det viktig å bygge broer mellom studenter og næringsliv.
– Vi ser at utfordringene i sjømatnæringen krever nye tanker og nye mennesker. Derfor jobber vi strategisk med å koble næringen med unge talenter, og gi studentene en konkret inngang til bransjen. Seafood Case Days er et av initiativene vi er stolte av, sier Fride Iversen, senior prosjektansvarlig for kompetanseområdet i NCE Seafood Innovation.

– Vi investerer i kompetanse fordi det er en investering i fremtidig verdiskaping. Fra klasserom til næring – på én dag.
Studentene som deltok kommer fra tre ulike masterprogram og bringer med seg kompetanse innen innovasjon, strategi, entreprenørskap og bærekraft. Noe som skapte gode tverrfaglige diskusjoner og innsikt.
– Dette er læring i praksis. Studentene må bruke teorien på en reell problemstilling, noe som skaper et helt annet engasjement. At en aktør som Lerøy stiller med case, gjør det både motiverende og relevant, sier Førstelektor og emneansvarlig Judit Johnstad Bragelien ved HVL.
Casen ble introdusert av Synnøve Alise Furnes fra NCE Seafood Innovation, som selv har vært student ved samme studieprogram, og som nå jobber med å utvikle tiltak for kompetanse og rekruttering i sjømatnæringen.
– Jeg har selv sittet i dette rommet som student. For meg handler det om å bidra til å løse reelle utfordringer knyttet til noe så viktig som fremtidens matproduksjon. Nå får jeg være med på å koble næring og utdanning. Noe som føles utrolig meningsfullt, sier Furnes.
Kreativitet, tare og sushi på menyen

På få timer utviklet studentgruppene, satt sammen på tvers av de tre masterprogrammene, både produktideer, kommunikasjonsstrategier og forslag til tverrfaglige samarbeid. Som en ekstra dimensjon fikk alle deltakerne smake på ekte, selvdyrket tare fra Lerøy Harvest Group, servert som topping på sushien Lerøy hadde sponset.
– Det ble en snakkis! Mange hadde aldri smakt tare før, og det falt overraskende godt i smak hos nesten alle, sier Furnes med et smil.
Et felles løft for fremtiden
For NCE Seafood Innovation handler dette om mer enn en enkelt dag.
– Det viktigste er at vi gir rom for nye ideer, bygger relasjoner og senker terskelen mellom næringsliv og studenter. Vi trenger folk, vi trenger nye kompetanse, og vi trenger møteplasser. Dette er én av dem, sier Iversen.
