Paul Watson sier opp i Sea Shepherd i protest etter å ha blitt fjernet fra styret
Snart 50 år etter at han grunnla protestorganisasjonen Sea Shepherd, trekker Paul Watson seg fra organisasjonen i protest etter å ha blitt fjernet fra styret i hovedorganisasjonen i USA.
Det opplyser han på sin facebookside, datert 27. juli.
– Det nåværende styret prøver å snu fartøyene våre bort fra å konfrontere ulovlige krypskyttere som driver truede arter, og forsøker i stedet å gjøre flåten vår om til ikke-kontroversielle forskningsfartøy, uttaler han på siden.
Watson ble herostratisk beryktet i Norge etter flere aksjoner mot norske hvalbåter på 90-tallet, der blant annet «Nybræna» ble senket ved kai, og kollisjonen med KV «Andenes» i 1994.
Har møtt stadig mer motstand internt
På siden skriver han et lengre brev til sine støttespillere, der han redegjør for hvorfor han slutter i organisasjonen, som har vært hans liv og levebrød siden 1977.
– Det er med stor lettelse at jeg pr. 27. juli 2022 har sluttet ansettelsen og kuttet alle bånd til Sea Shepherd Conservation Society (USA).Siden 1977, da jeg grunnla Sea Shepherd for nesten et halvt århundre siden, har jeg viet hele mitt liv til aggressiv og bestemt bevaring og beskyttelse av artsmangfoldet i marint liv.
Han skriver videre at han de siste årene har møtt stadig mer motstand internt for sin militante og aksjonistiske linje overfor både fiskere og hvalfangere.
– I løpet av de siste årene har jeg sakte blitt marginalisert fra organisasjonen jeg opprettet i USA. Jeg ble fjernet fra styret, rådet mitt ignorert, mine nære medarbeidere avsluttet og direktører som støttet meg ble fjernet. Jeg ble redusert til å være en betalt farsfigur, nektet friheten til å organisere kampanjer og friheten til å uttrykke de sterke meningene jeg har hatt i tiår, meninger og kampanjer som har formet hva Sea Shepherd har blitt og fortsetter å være utenfor grensene til USA.
– Min jobb å provosere
Han mener at hans rolle i organisasjonen alltid har vært å skape uro og å provosere.
– Som jeg sa i dokumentarfilmen Watson, min rolle er å rocke båten, lage bølger, å provosere folk til å tenke på skadene vi kollektivt påfører mangfoldet og den internside avhengigheten av livet i havet. Det nåværende styret prøver å snu fartøyene våre bort fra å konfrontere ulovlige krypskyttere som driver truede arter, og forsøker i stedet å gjøre flåten vår om til ikke-kontroversielle forskningsfartøy. Forskning har alltid vært en del av Sea Shepherd innsats, men det har ikke og bør ikke være vår prioritet. Det vi har skaffet er en unik funksjon: et uredd lederskap til å gripe inn mot krypskyttere på havet, dokumentere og stoppe ulovlige handlinger som ellers ville gått ubemerket og uoppfordret hen. Sea Shepherd har alltid, og må alltid gå dit andre frykter å gå, for å si de tingene som må sies og takle hindringene fryktløst og med stor løsning.
Vil fortsette å støtte kampanjer
Han retter et kraftig spark til styret som ba ham om å gå.
– Den nye retningen som det nåværende styret i Sea Shepherd USA har bestemt seg for er ikke en vei jeg med god samvittighet kan støtte eller delta i. Jeg har ikke endret mine mål eller beslutning, og jeg nekter å endre og ta en tilnærming som reduserer den utrolige bevegelsen vi har skapt de siste fire og et halvt tiårene, en bevegelse som fortsetter å vokse utenfor grensene til Forente stater.
Helt ferdig med Sea Shepherd som organisasjon er han dog ikke.
– Jeg forblir direktør for Sea Shepherd Global, og jeg forblir en tilhenger av Global skip, offiserer og mannskap. Sammen med alle andre nasjonale Sea Shepherd-enheter, med unntak av USA, vil jeg fortsette å støtte våre kampanjer verden rundt ved å bruke vår unike filosofi om aggressiv ikkevold og samarbeid med myndigheter og ikke-statlige organisasjoner.
– Watson jobber hovedsaklig med arkivering
Kystmagasinet har foreløpig ikke fått tak i leder Steinar Jonassen i Norges Småkvalfangarlag for kommentar, og heller ikke Paul Watson personlig. I en kommentar på nettsidene sine, skriver Sea Shepherd om avgangen:
– Når det gjelder kaptein Paul Watsons nylige oppsigelse, kan vi si at han tok et betydelig steg tilbake fra ledelsen av Sea Shepherd i 2014. I 2019 ble hans rolle redusert til å hovedsaklig befatte seg med å jobbe med arkivering av organisasjonens historie.
¤ Den norske vågekvalkvoten er i 2022 på 978 dyr, og det er meldt om rekordfangster, i likhet med i fjor.