Arkivfoto fra stasjonen i Bodø, der radiooperatørene fra 2026 blir en fullintegrert del av Hovedredningssentralen, noe som ifølge Jon Halvorsen, direktør ved Hovedredningssentralen, vil bidra til ytterligere forbedringer og videreutvikling av nød- og sikkerhetskommunikasjonen i redningsaksjoner.

Kystradioen blir statlig

Fra 2026 skal staten selv drifte den maritime nødkommunikasjonen. Hovedredningssentralen (HRS) får ansvaret for å drifte tjenesten, og kystradiooperatørene som gjør jobben i dag vil bli overført til HRS.

Publisert

Telenor har ivaretatt behovet for nød- og sikkerhetskommunikasjon til sjøs på vegne av norske myndigheter i mange år. Når avtalen med Telenor utløper 31. desember 2025 vil staten overta kystradiotjenesten.

– Når avtalen nå utløper neste år, er det naturlig at staten selv sørger for å drifte den maritime nødkommunikasjonen videre i tråd med internasjonale konvensjoner og avtaler, sier justis- og beredskapsminister Emile Enger Mehl (Sp).

Norge har to kystradiostasjoner i Bodø og på Sola. Begge er døgnbemannet med sertifiserte kystradiooperatører.

Kystradiooperatørene er trent i å motta nød- og assistansemeldinger fra sjøfarende og formidler meldinger til koordinerende redningssentral. Radiooperatørene er på mange måter redningssentralens ører og stemme i redningsarbeidet til sjøs.

Når staten overtar, vil Hovedredningssentralen få ansvaret for kystradiooperatørene. Radiooperatørene har vært samlokalisert med Hovedredningssentralen i Bodø og på Sola i mange år allerede, skriver HRS i en omtale av den kommende endringen.