
Anbefaler forbud mot fiske etter sild og brisling
Brislingen i indre Oslofjord er et viktig byttedyr for toppredatorfisk som har dårlig kondisjon i fjorden. Havforskerne mener derfor at et forbud mot fiske etter brisling og sild vil bidra positivt.
Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet har forslag til en rekke inngripende fiskeritiltak i Oslofjorden på høring. Målet med tiltaksplanen er at fjorden skal oppnå god miljøtilstand, at viktige naturverdier skal restaureres, at det biologiske mangfolket skal ivaretas og at et aktivt friluftsliv skal fremmes.
Havforskningsinstituttet har gått nøye gjennom de foreslåtte tiltakene, og har nå gitt en rekke innspill til hvorvidt disse vil bidra til å oppfylle målsetningene. De slår fast at bunnfisk- og rekebestandene i fjorden er betydelig svekket. Blant annet er bestanden av torsk kraftig redusert, og at få torsk overlever til de blir store og gamle,
- Både fiskerier, klimaendringer og den økologiske tilstanden i Oslofjorden bidrar trolig til dette, sier havforsker Mette Skern-Mauritzen, som har ledet HIs arbeid med høringssvaret.
For rekebestanden henger årsakene til nedgangen trolig sammen både med fiskerimønsteret i regionen og svikt i rekruttering. De siste 15 årene har reke-rekrutteringen vært redusert, og for å gjenbygge disse bestandene er det avgjørende med tiltak som bidrar til redusert dødelighet i fritidsfiske og kommersielt fiske, samt bedring av habitat, miljøtilstand og økologisk tilstand i fjorden, slår forskeren fast.
Tilstanden for pelagisk fisk som brisling er vurdert som god i Oslofjorden, og her foregår fisket i hovedsak på to bestander: kystbrisling i indre deler av fjorden og havbrisling i ytre. HI vurderer det som viktig å ivareta den lokale bestanden av brisling. Den lokale brislingen er et viktig byttedyr for toppredatorfisk som har dårlig kondisjon i indre Oslofjord. I dette området, mener forskerne derfor at et forbud mot fiske etter brisling og sild vil bidra positivt.
I ytre del av Oslofjorden, dominerer havbrisling. Og HI sin anbefaling er at et avgrenset notfiske etter brisling i dette område, ikke står i veien for å oppnå Oslofjord-målene. Gitt målsetning om å ivareta naturlig biologisk mangfold i områdene som omfattes av nasjonalparkene, bør et nullfiske etter brisling og sild likevel vurderes for disse områdene, men HI.
Det kan nevnes at HI fra og med 2025 også vil ha et datagrunnlag fra Oslofjorden som gjør det mulig å fastsette en egen kvote for brisling i Oslofjorden. De mener likevel at tiltakene på kort sikt vil gi noe redusert høsting fra Oslofjorden. Men dersom målene nås vil det gi grunnlag for økt høsting og verdiskaping på sikt, skriver havforskerne i høringssvaret.
Havforskerne mener de foreslåtte tiltakene reduserer press på bestander og økosystem i Oslofjorden, og at de kan bidra for å styrke fjordens robusthet mot klimaendringer. De påpeker at det likevel er usikkert om bunnfisksamfunnet vil returnere til tidligere nivåer, da det også er usikkert hvem som blir klimavinnere i kystøkosystemet i Skagerrak.
Les mer om HI sitt høringssvar her