Denne fargerike korallen har ikke norsk navn. På latin heter den Anthothela grandiflora.

En skattekiste av liv i Ryfylke

Undersøkte korallrev, som viste seg å være en skattekiste av liv. Det er den korte oppsummeringen etter at havforskere har besøkt korallrevet i Midtsundet i Ryfylke.

Publisert

Revet består av en av de sørligste forekomstene av korallen Desmophyllum pertusum (Lophelia pertusa) som er dokumentert langs vestlandskysten, og økosystemet her er preget av en rik biologisk variasjon. Men det er også sårbart, sier havforsker og korallekspert Pål Buhl-Mortensen. 

Revet ved Kjølvikskorpa i Midtsundet ble først dokumentert i 2014. Det ble vernet mot fiske og bunntråling i 2016, melder Havforskningsinstituttet.

– Kartleggingen viser at dette revet har en utstrekning på omtrent 100 meter. Dette er typisk for mindre, isolerte rev i norske fjorder, som ofte har en begrenset utbredelse, sier koralleksperten. Han slår også fast at det også finnes andre korallrev i dette området. Disse revene er ikke vernet. Det var ikke tid nok til å undersøke alle, derfor ble revet som er vernet prioritert.

Selv om fjordrevene ofte er forholdsvis små, er de også unike i forhold til de som er lenger ute i havet. Forskning har vist at revene som vokser i fjordene har litt andre gener enn de som er ute i havet, trolig på grunn av isolasjonen, forteller Buhl-Mortensen.

På Havforskningsinstituttets nettside kan vi lese at det I norske fjorder og havområder er mange større og mindre korallrev. De er bygd opp av kaldtvannskoraller, de aller fleste er Lophelia-rev. Ifølge Buhl-Mortensen er slike rev en levende oase som gir ly og næring til mange arter. Det stemmer også godt for det undersøkte revet i Midtsundet. 

Korallrevet ble undersøkt som en del av det pågående Mareano-toktet. Etter planen skulle de ha undersøkt områder som er aktuelle for havvind i Nordsjøen, men dårlig vær gjorde at de gikk inn i Boknafjorden. Revet ble undersøkt ved hjelp av den fjernstyrte undervannsfarkosten (ROV) Freyja.