Gode juletradisjoner og sjømat
Det er ikke bare svineribbe eller pinnekjøtt som pryder middagsbordet julen. Mange sverger til "lettere" mat. Sjøkreps blir sett på som en perfekt ingrediens til måltidet første juledag.
Havforskningsinstituttet har publisert en artikkel om julemat og hvorfor mange velger fisk som julemat. Selv om det går mest i pinnekjøtt eller svineribbe på selve julaften, er også julefisk viktig for mange nordmenn, noe som er en tradisjon som går flere hundre år tilbake.
Juletorsk og kveite er tradisjonsretter som fortsatt står sterkt i Norge, forteller havforsker Øystein Sæle. I tillegg til torsk og kveite er også lutefisk, rakfisk, sild og gravlaks mat som spises av mange i julen. Spesielt lutefisk har lange tradisjoner i Norge, Sverige og deler av Finland, slår han fast.
Før i tiden var lutefisk reservematen. Hvis man ikke fikk tak i fersk torsk til julaften, så ble det lutefisk i stedet. Historisk sett var det på 1500-tallet fastetid i perioden mellom 1. desember og første juledag, og det var da ikke tillatt å spise kjøtt, kun fisk. Så de fleste spiste fisk på selve julaften. Og fortsatt er det vanlig med kveite, lutefisk og torsk på julaften eller i juledagene.
– Før var også kjøtt en luksusvare, og fisk som torsk og kveite var mer tilgjengelig for folk flest. Tørrfisken gikk også sin seiersgang nedover i Europa på denne tiden, forteller forskeren. Sæle slår også fast at lutefisktradisjonen går flere hundre år tilbake. I 1555 ble bruken av lutefisk først dokumentert av den nordiske presten og historikeren Olaus Magnus. Han uttalte at lutefisken skulle bli servert med saltet smør, og at det ville bli verdsatt selv av konger.
Ifølge artikkelen på HI sin nettside, er det mye som tyder på at de gamle mattradisjonene i julen henger sammen med mat som tidligere var lett tilgjengelig, samtidig som den tålte å bli lagret en stund. Før ble kveite sett på som den flotteste fisken man kunne få tak i. Dette er en fisk som lar seg lagre, og som holder seg fersk lenger enn det torsk gjør. Gravlaks og rakfisk er også mattradisjoner som går helt tilbake til middelalderen.
Forsker og matentusiast Arne Duinker mener at også skalldyr kan være den perfekte middagen på første juledag etter en tung pinnekjøtt- eller ribbemiddag dagen før, og sjøkreps en av hans absolutte favoritter. Fersk sjøkreps kan kokes vanlig, men et godt tips er å ha et lite lager av frossen sjøkreps i frysen som kan deles i to og bakes i ovnen, sier han.
- Lenger sør i Europa er østers et førstevalg både til jul og nyttår. Dette passer godt med at kvaliteten på østers er på topp på denne tiden, med både sødme og mineralsmak i skjønn harmoni, forteller Duinker.