Kvalitetsforskjellen på levendefanget og tradisjonelt faget hyse, er påtakelig – selv med det blotte øye.

Levendelevering løfter kvaliteten på hysefilet

Hyse bør leveres levende til fiskemottak og fileteres tidlig. Det gir betydelig bedre filetkvalitet og høyere verdiskaping enn fisk som bløgges og slaktes om bord i fiskefartøyene.

Publisert Sist oppdatert

Hovedfunn i prosjektet

  • Levendelevert hyse har mindre spalting, bedre konsistens og mindre blod i filetene 
  • Lengre holdbarhet på produktene
  • Vesentlig høyere utbytte av høykvalitetsprodukt enn vanlig leveranse av hyse
  • God velferd gir høy overlevelse, som igjen gir høy kvalitet og godt utbytte 
  • Vitalitetsmålinger er nyttige for å vurdere velferden og overlevelsesmulighetene til hysa 
  • Riktig oksygennivå og vanntilførsel er kritisk for overlevelse
  • Værforhold og fangstdybde påvirker fiskens vitalitet 

Dette kommer fram i en rapport fra et omfattende forskningsprosjekt utført av Nofima og Havforskningsinstituttet, melder Nofima på sine nettsider.

Forskerne dokumenterer hvordan god fiskevelferd under fangst og transport har direkte sammenheng med kvalitet og utbytte. Levendelevert hyse som er håndtert optimalt, gir fileter med mindre spalting, fastere konsistens, mindre blod og lengre holdbarhet enn hyse som kommer død til anlegget.

Et udiskutabelt faktum

Og kvalitetsforskjellene vedvarer under lagring. Selv etter 8 og 12 dager holder filetene fra levendelevert hyse fortsatt en overlegen kvalitet. 

Forsker Torbjørn Tobiassen i Nofima.

– Gjeldende kunnskap til nå har vært at rask bløgging er hovedprinsippet for å oppnå god kvalitet på fisk. Slik er det nødvendigvis ikke lenger. Bløgging er fortsatt viktig, men prinsippet om å holde fisken i god form og levende fram til slaktetidspunktet, er i en helt annen divisjon når det kommer til kvalitet, slår forsker Torbjørn Tobiassen fast.

– Et faktum er udiskutabelt: Du får best god kvalitet på fisk som er levende og lite stresset på slaktetidspunktet. Om økt kvalitet på råstoffet er målet, er levendefangst; levendelagring om bord og levendelevering løsningen. Prinsippet om at fisken skal ha det godt for å oppnå topp kvalitet, er bredt dokumentert, legger kollega Sjurdur Joensen til. 

Seniorforsker Sjurdur Joensen i Nofima (t.v.)

Sistnevnte er redaktør for «Håndbok for levendefangst og levendelagring av fisk – bedre kvalitet og velferd» som ble lansert i august 2024.

– Som tittelen tilsier, gir håndboken en innføring i riktig håndtering av fisk som skal holdes levende. Altså veien til god kvalitet og velferd både i levendefangst og i ordinært fiske, sier Sjurdur.

Høy overlevelse med riktig behandling

For å oppnå god overlevelse og dermed god kvalitet på hysa, må den ifølge forskerne fangstes skånsomt med små snurrevad-hal. 

– Ombordtaking må gjennomføres hurtig og skånsomt. Fisk som har skader eller er utmattet, bør sorteres ut. I tankene er det viktig med god tilførsel av sjøvann. Det aller viktigste for at hysa skulle overleve under føring, er å sørge for tilførsel av rent, oksygenrikt vann gjennom bunnen av tankene, og tilpasse mengden fisk i hver tank. Mesteparten av fisken hviler på bunnen av tanken under transport, påpeker Tobiassen. 

Enkel metode for bedre sortering 

I prosjektet med snurrevadfaget hyse, har forskerne undersøkt ulike vitalitetsmålinger for å vurdere hvilke fisker som egner seg for å tåle levendelevering, og hvilke som bør slaktes om bord.

Den kanskje enkleste og mest effektive metoden er å vurdere øyerefleksen til hysa. 

– En levende hyse i god form vil justere på øynene. Typisk ser øyet nedover når fisken ligger på siden. En død eller redusert fisk stirrer rett ut, og den bør ikke velges til levendelevering, sier Torbjørn Tobiassen.

Stor betydning for næringen

Funnene i prosjektet viser hvordan både utformingen av nye fiskefartøy og gjennomføringen av fisket må tilpasses for å sikre best mulig fangstkvalitet. Levendelevering gir industrien bedre kontroll over slakteprosessen og mulighet til tidlig filetering før dødsstivheten inntreffer, som gir produkter av ypperste kvalitet. 

– Levendelevering styrker lønnsomheten gjennom hele verdikjeden. Bedre råstoffkvalitet gir færre reklamasjoner og høyere priser, noe som gir gevinst for både fiskere, industri og lokalsamfunn, avslutter Tobiassen. 

Prosjektet er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering og gjennomført i samarbeid med Båtsfjordbruket AS, Lerøy Norway Seafood AS, Gunnar Klo, Båtsfjord sentralfryselager og snurrevadfartøyet MS Julie Pauline. 

Les hele rapporten her.