Havforskningsinstituttet mener deler av havbunne bør skjermen fra gruvedrift, blant annet i de dypeste områdene der hoppkreps lever . Illustrasjonsfoto hoppekreps: SINTEF.

Deler av havbunnen bør skjermes fra gruvedrift

Havforskningsinstituttet (HI) mener at områder med allerede kartlagt sårbare bunnhabitat og de dypeste delene av Norskehavet, der hoppekreps overvintrer, bør skjermes.

Publisert

I januar 2024 ble det åpnet for mineralutvinning på havbunnen i norske havområder. Denne høsten har Sokkeldirektoratet sendt ut på høring et forslag over områder som kan være aktuelle å lyse ut i den første konsesjonsrunden. Forslaget omhandler 386 blokker fordelt på fem regioner. Direktoratet ber om innspill til om noen av disse også bør droppes av hensyn til miljø og sameksistens. 

Havforskningsinstituttet (HI) skriver i sitt høringssvar at flere av områdene bør beskyttes mot gruvedrift på havbunnen. 

– Vårt råd er at man ikke lyser ut blokker i områder hvor det allerede er kartlagt sårbare bunnsamfunn. I tillegg er det viktig at det blir stilt strenge krav om å begrense utslipp i overvintringsområdene til hoppekreps, som er en nøkkelart i Norskehavet. Hoppekreps er den viktigste maten til våre viktigste kommersielle fiskebestander i dette havområdet, sier forskningssjef Frode Vikebø.  

Havforskningsinstituttet har i tidligere høringssvar uttrykt sin bekymring over alvorlige mangler i kunnskapsgrunnlaget i forkant av beslutningen om åpning for mineralutvinning på havbunnen. 

– Så vidt jeg vet, har det ikke blitt hentet inn vesentlige nye data eller utviklet ny kunnskap etter det første høringssvaret vårt i 2021 eller det påfølgende i 2023. Det vi sa den gangen er derfor fortsatt relevant, mener Vikebø.