Varmere hav gir flere arter i trålen
Havforskere har undersøkt hvordan fiskesamfunn langs kysten endres med klimaendringer og høyere temperatur.
I løpet av de siste 30 årene har flere fiskearter langs norskekysten forflyttet seg lengre nord, i takt med at klimaet har endret seg og havet er blitt varmere.
– Før i tiden bød en vanlig trålfangst fra Nord-Norge på omtrent 6-7 ulike fiskeslag. I dag er det fullt mulig å få opptil 15 forskjellige fisk i trålen, sier HI-forsker Ulf Lindstrøm.
I en nypublisert studie påviser forskere fra HI og UiT endringer i fiskebestandene langs norskekysten, som følge av klimaendringer.
Flere arter i nord
Havforskerne har gjennomgått og analysert data fra en tidsperiode på 25 år, som er samlet inn på HIs årlige kysttokt.
Målet har vært å finne ut hvordan fiskesamfunn langs kysten har endret seg over tid som følge av varmere klima og hav.
– Det er ingen tvil om at artsrikdommen i nord har økt betraktelig. Det er en konsekvens av varmere klima, som fører til at fisk som liker seg i kaldere vann flytter nordover. Blant fiskeartene som er kommet til i nord, finner vi blant annet brisling og sølvtorsk, forteller Lindstrøm.
Når nye arter entrer et kystøkosystem, fører det til endringer – blant annet i næringskjeden.
– Når fisken må flytte på seg, vil det endre sammensetningen av arter langs kysten. Dersom det blir store endringer i økosystemet, vil det også kunne få konsekvenser for fiskerinæringen, sier han.
Endrer lokale økosystem
Når fisk på flyttefot slår seg ned i et nytt område, endrer det samspillet mellom artene i området. Dette kan det skape problemer for de lokale bestandene av fisk som allerede er etablert.
– Dersom lokale fiskebestander får utfordringer, som for eksempel kysttorsk, vil det kunne påvirke fiskeriene langs kysten. Med stadig økende sjøtemperaturer og økt menneskelig aktivitet lengst kysten må effekten av klimaendringer på biologisk mangfold tas hensyn til i fremtidig forvaltning av arter og områder, sier Lindstrøm.
Ett eksempel er torskebestanden i Maine-bukten på nordøstkysten av USA, som kollapset for 15 år siden. Da tok de ikke hensyn til at et varmere klima påvirket fisken, og torsken ble overfisket.
Nye arter som kommer til, fører ikke bare med seg negative konsekvenser, heller ikke for fiskerinæringen.
– Nye ressurser vil bli tilgjengelig for fiskeriet, noe som kan være positivt, sier Lindstrøm.