Makrellfiske
Så langt har det vært lite makrell i snurpenotene til havfiskeflåten.

Laber makrellstart for havfiskeflåten

I følge Norges Sildesalgslag tok fire fiskefartøy nylig turen opp i Norskehavet for å se etter makrell. Men status i går var at det fortsatt ikke registrert fangster fra noen av disse.

Publisert

De nevnte fire fartøyene holder seg på norsk side av grensen mot Smutthavet, og det er rapportert at det er lite makrell å se så langt. Litt lenger mot nordvest, inne i internasjonal sone, ligger en flåte bestående av islandske og færøyske fartøy som leter etter samme art.

Etter at tre-partsavtalen kom på plass mellom Norge, UK og Færøyene 17. juni så vil Norge sin disponible kvote være 211 828 tonn etter overføring av 6 600 tonn fra Færøyene og tildelingen av 322 tonn til EU/Sverige. En overføring på 3,2 % til UK for soneadgang, medfører at norske fartøyer vil kunne fiske 123 330 tonn av kvoten i UK farvann, skriver Norges Sildesalgslag. 

En bilateral avtale om at Norge kan ta ufisket kvantum på inntil 10 % av kyststatkvoten i 2023, noe som totalt vil gi Norge en disponibel kvote på 236 815 tonn. I 2023 ble det fisket 213 000 tonn makrell av norske fartøyer. Sildesalgslaget slår fast at det blir spennende å se om letingen nå resulterer i fangster og om flere fartøy da tar turen nordover på makrellen. I 2022, da Norge ikke hadde soneavtale med UK, kom de første fangstene av makrell fra havflåten 20. juli i Smutthavet , mens hovedfisket i norsk sone kom i gang rundt 9. august.

I fjor fikk kom den første havfangsten fra Grimsholm 19. august før større kvantum fra flere fartøy kom inn fra 23. august og utover. Det kan ellers nevnes at minsteprisen på makrell til fersk anvendelse i dag er 16 kroner per kilo.