Likestilling i sjømatnæringen
Setter opp tempo med ny konferanse
Organisasjonen Havets Verdiskapere vil akselerere tempoet i likestillingsarbeidet i sjømatnæringen, og kommer med sin tredje konferanse i Bergen i juni.
Det skal gjøres med mangfold og mat, og konferansen har fått tittelen «Gøy i Havet». De som står bak Havets Verdiskapere er Monica Langeland, Kathleen Offman Mathisen og Mariann Frantsen, alle med lang erfaring fra sjømatnæringen.
Holde trøkket oppe
De sier trakassering og manglende likestilling fins over alt i samfunnet, ikke bare i sjømatnæringen.
- Men sjømatnæringen har bestemt seg for å ta grep. Da kan man ikke være dårligst i klassen. Nå må vi holde trøkket oppe. Det er mye å ta tak i, sier de engasjerte jentene.
Nå er de tre
initiativtakerne klare med den tredje konferansen.
- Vi ser at endringer er underveis, men vi har ikke nådd målet ennå. Derfor holder vi frem og inviterer til nok en konferanse. Nå med tema «Gøy i Havet, for det er akkurat det det handler om, sier de i en kommentar.
Arena for inspirasjon
De legger til at sjømatnæringen er en spennende bransje med plass til alle og målet med konferansen er å vise frem mangfoldet:
- Vi vil skape en arena for inspirasjon og gode rollemodeller, der vi kan vise frem ulike karrieremuligheter i næringen. Og mangfold angår alle, så vi går til hele verdikjeden og inviterer alle – kvinner og menn, ansatte, ledere og eiere.
De startet opp fra null – men med flust av kunnskap, engasjement og nettverk, og økonomisk støtte fra Nærings- og Fiskeridepartementet. Den aller første likestillingskonferansen i sjømatnæringen, «Kvinner i Havet, kom i 2022.
Solide støttespillere
På veien har de fått med seg solide støttespillere i næringen og har hatt en rekke tunge navn på plakaten. I år har de invitert fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) til å holde innlegg under konferansen. De to første årene deltok både tidligere fiskeriminister Bjørnar Skjæran, tidligere statsminister Erna Solberg, Eva Joly, Nina Jensen og Anja Hammerseng-Edin på konferansen.
Holdningsarbeid
For denne satsingen ble de belønnet med å bli kåret til årets navn i norsk sjømatnæring året etter. Målet var mer likestilling i fiskerinæringen og metoden skulle være et stort årlig arrangement, i tillegg til jevnlig informasjon og holdningsskapende arbeid via sosiale medier og nettside med råd og veiledning for likestilling og mot trakassering.
Skapt møteplasser
Etter oppstarten har det vært en rekke konferanser, samt jevnlige og betydningsfulle innslag både i sosiale medier og mediekanaler, som har satt fokus på dette temaet. Det har dessuten vært skapt mange diskusjoner og møteplasser med likestilling som tema, blant annet under Arendalsuka, Aqua-Nor og One Ocean Week i Bergen – og sist, men ikke minst, med Styrekurs for menn.
Konferansen «Gøy i Havet» går av stabelen i Marinehallen i Bergen, 25. juni.