Årets Havfrue gikk til Janita Arhaug, mangeårig fisker og nå daglig leder av Sør-Norges Fiskarlag.

Årets havfrue, havmann og havbedrift kåret

Årets havfrue, årets havmann og årets havbedrift ble kåret under Nor-Fishing. Janita Arhaug, Tom Vegar Kiil og Polar Pioneer fikk de gjeve prisene, og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Ness var den første til å gratulere.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år under fiskermessene i Trondheim samles havfruer fra hele landet til sitt årlige Havfruetreff.

- Jeg har vært på fiskerimessen noen dager og dette er første gang noen snakker om kvinner, sa prisvinner Tom Vegar Kiil i sin takketale.

Statsråd Sivertsen Ness holdt tale og understrekte viktigheten av kvinnenettverk i næringa og at vi fortsatt har en god vei å gå. Hun avsluttet med å si:

Statsråden blir utnevnt til Æreshavfrue.

- Dere har regjeringa i ryggen. Bakgrunnen for besøket fra Nærings- og fiskeridepartementet er at Havfruenettverket har fått tildelt 200.000 kroner av en pott på to millioner kroner til likestillingstiltak i fiskerinæringen. Midlene går til nettverksarrangementer og en ambisjon om å samle de forskjellige likestillingsaktørene som har mottatt støtte for å samle oss og dele erfaringer nasjonalt.

Årets Havfrue gikk til Janita Arhaug, mangeårig fisker og nå daglig leder av Sør-Norges Fiskarlag. Hun har et brennende engasjement for fiskerne, og har stått på i en årrekke med et spesielt engasjement for å få opp kvinneandelen både på båtene og på ledernivå.

-Dette var kjempehyggelig, og en koselig overraskelse i en travel hverdag, sier den daglige lederen i Sør-Norges Fiskarlag.

Årets Havmann er Tom Vegar Kiil, mangeårig sjarkfisker og styreleder i Norges Kystfiskarlag. Tom Vegar kommer fra Nord-Troms og har gjennom sine verv vist stort engasjement for inkludering i næringa. Han understreker at det viktigste er at menn bevisstgjøres for å skape god kultur på arbeidsplassen.

Årets Havmann er Tom Vegar Kiil, mangeårig sjarkfisker og styreleder i Norges Kystfiskarlag.

Årets Havbedrift ble Polar Pioneer AS, ved daglig leder Per Thore Kraknes og fabrikksjef Ida Marie Grape. Polar Pioneer er et skip som fisker snøkrabbe og har totalt 30 personer i mannskapet med en kvinneandel på 30 prisent. De har hatt som satsingsområde å inkludere flere kvinner om bord, og får prisen for fokus på kvinnehelse i yrket og kampen mot seksuell trakassering.

Årets Havbedrift ble Polar Pioneer AS, ved daglig leder Per Thore Kraknes og fabrikksjef Ida Marie Grape.