Fisk og sjøpattedyr har god hørsel og bruker lyd til kommunikasjon, parringslek, matsøk eller til å oppdage fiender. Alt dette kan bli forstyrret av menneskeskapt støy.

Fortsetter med støygrense for seismikk

Det blir fortsatt en støygrense som alternativ til faste buffersoner rundt rådgivingsområdene, noe som betyr at seismikkselskapene kan bruke luftkanoner litt nærmere gyteområdene enn de faste buffersonene.

Publisert

Det er Havforskningsinstituttet som skriver dette i sine oppdaterte råd for om påvirkning på marint liv fra seismikk og støy i havet. Når det gjelder bruk av luftkanoner litt nærmere gyteområdene enn de faste buffersonene, så er dette under forutsetning av at lydeskponeringsnivået i hele gyteområdet holder seg under et visst nivå.

Det var i 2023 at forskerne foreslo en forsøksordning med støygrense i stedet for avstandsgrense til gyteområdene. Det vil si at dersom du holder deg under 145 desibel, kan du skyte seismikk nærmere enn de 20 nautiske milene som er buffersonen.

Fisk og sjøpattedyr har god hørsel og bruker lyd til kommunikasjon, parringslek, matsøk eller til å oppdage fiender. Alt dette kan bli forstyrret av menneskeskapt støy. Det er årsake ne til at Havforskningsinstituttet hvert år gir ut rapporten «Kunnskapsgrunnlag og råd for menneskeskapt støy i havet». Den dekker seismikk, elektromagnetiske undersøkelser, sprenging under vann, havvind og skipsstøy.

Når det gjelder seismikk, kommer rådene fra HI i form av rådgivningskart som viser hvor det ikke bør skytes seismikk til enhver tid. Disse kartene inngår i Sokkeldirektoratet sitt meldesystem hvor seismikkundersøkelser må registreres av oljeselskapene og saksbehandles..

Kartlagene gir en transparent og forutsigbar fremstilling av rådene til Havforskningsinstituttet. Dette gi seimikkselskapene mulighet for å planlegge aktiviteten i perioder hvor risikoen for negativ påvirkning på miljøet er liten. I tillegg er datagrunnlaget for rådgivningsområdene publisert. Dette er et datasett bestående av de utvalgte gytefeltene, gytevandringsområdene og beiteområdene.

Rapporten tar også for seg undersjøiske sprengninger, og den gir også flere råd når det gjelder havvind. Havforskningsinstituttet frarår å bygge ut vindkraft i området som er spesielt viktige for økosystemet. Nytt av støyrapporten er et eget kapittel om skipsstøy, uten av instituttet har noe rådgivende rolle for dette feltet. Men forskerne mener det er viktig med kunnskap om denne lydkilden og hvordan marine dyr kan bli påvirket.