Forsvaret starter opp hvalprosjekt igjen
Forskningsprosjektet som skal kartlegge hva bardehvaler hører har gjenopptatt aktiviteten etter at en vågehval døde natt til 3. juni.
Det melder Forsvaret.
Måler lyder hvalen oppfatter
Som tidligere meldt i Kystmagasinet, døde en hval av drukning under et uvær for noen uker siden.
Forskningsanlegget består av nett som skal lede vågehval inn i et testbasseng. Her skal forskerne måle hvilke lyder hvalen oppfatter, før hvalene merkes og settes fri. Målet er å beskytte hval mot menneskeskapt støy.
Da forskerne gjorde klart for årets tester, ble anlegget skadet av uvær og uvanlig sterke tidevannsstrømmer. Ett 1000 kilo tungt anker ble trukket 70-80 meter ut av posisjon. En av nettene ble dermed hengende fritt i vannmassen. En hval satte seg fast på undersiden av dette nettet og druknet.
– Denne hvalen var ikke fanget av oss, og den døde ikke som en del av hørselstestene, slik dyrevernorganisasjonen NOAH har hevdet, sier Petter Kvadsheim.
– Dette var et resultat av helt spesielle og uheldige omstendigheter.
Vil forhindre nye uhella
Det er i følge forskerne ikke uvanlig at ville sjøpattedyr setter seg fast i garn og nøter. Årlig dør visstnok om lag 3000 niser i norske fiskegarn.
– Vårt testanlegg settes ut midlertidig i fire uker hver sommer. Det overvåkes døgnet rundt så lenge testene pågår. Nettene går helt fra overflaten og ned til bunnen. Det er ikke mulig for hval å sette seg fast så lenge nettene står på riktig plass, understreker Kvadsheim.
Det internasjonale forskningsteamet har gått gjennom ulykken, og har sendt redegjørelser til Fiskeridirektoratet og Mattilsynet, som har gitt tillatelse til fangsten og testene.
Forskningsteamet oppplyser at de har forsterket anlegget for å hindre at nye ulykker oppstår. Blant annet er ankeret som flyttet seg forsterket med 1000 kilo. Teamet sier at de kommer til å forbedre overvåkingen av anlegget hvis været blir så dårlig at fangstforsøkene må avbrytes.