Gruveselskap tar en stor risiko
Nordic Mining melder at oppstart med prøveproduksjon er nært forestående. Ifølge nestleder i Natur og Ungdom, Sigrid Hoddevik Losnegård, tar selskapet en stor risiko om de velger å starte produksjonen.
Dagen for den første dumpingen av gruveavfall i Førdefjorden nærmer seg.
– Nordic Mining tar en stor risiko hvis de starter produksjonen. Selskapet står i fare for å miste utslippstillatelsen i behandlingen av Fjordsøksmålet i retten, sier Sigrid Hoddevik Losnegård nestleder i Natur og Ungdom.
– Denne saken er langt fra avgjort. Vi har saksøkt staten fordi vi mener tillatelsen til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden er ugyldig. Hvis vi vinner i retten, må staten trekke tillatelsen tilbake – og da må dumpingen stoppe øyeblikkelig, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Det er en av Norgeshistoriens største miljøkonflikter som nå nærmer seg en ny fase. I over femten år har naturvernere kjempet for å hindre gruvedumping i Førdefjorden. Nordic Mining har meldt at de vil starte opp i fjerde kvartal 2024. I første rekke er det snakk om en testproduksjon. Det er foreløpig uvisst når anlegget vil være i full produksjon, men selskapet melder at det etter planen vil skje i løpet av 2025.
– Staten brøt vannrammedirektivet da tillatelsen til gruvedumping ble gitt. Hvis Nordic Mining velger å starte opp nå, risikerer de å stå uten utslippstillatelse når saken er ferdig behandlet i retten. Dette håper vi at de ansatte, kunder og aksjonærer er klar over, sier Gulowsen.
I 2022 saksøkte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom staten for tillatelsen til dumping av opptil 170 millioner tonn med gruveavfall i Førdefjorden. Saken ble behandlet i Oslo tingrett året etter, og der tapte organisasjonene. Saken er anket til Borgarting lagmannsrett, og før den kommer til behandling der skal EFTA-domstolen ta stilling til stridsspørsmålet i saken. Den 16. oktober var det høring i EFTA-domstolens lokaler i Luxembourg. Der fikk miljøorganisasjonene tydelig støtte fra EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan (ESA).
Det er forbudt å forurense en vannressurs som Førdefjorden, og hvis det skal tillates, må man ha en helt spesiell grunn. Tiltaket må ha en overordnet interesse for samfunnet, eller overriding public interest, som det står i EUs vannrammedirektiv. Da tillatelsen ble gitt, var statens begrunnelse at gruvedriften vil gi inntekter til eiere og ansatte, samt skatteinntekter til staten.
– Hvis det eneste kravet er at gruva skal være lønnsom, er det knapt noen grense for hva man kan tillate av forurensning av norske fjorder. Nordic Mining skal utvinne et mineral som for det meste brukes til fremstilling av et hvitt fargestoff. Dette er ingen overordnet samfunnsinteresse, og de skulle aldri fått tillatelse, sier Losnegård.
EU-kommisjonens jurist Lorna Armati kom med klar støtte til miljøorganisasjonenes syn.
– It can’t be a case of money talks (…) Profitability is not an issue for overriding public interest, sa hun i sitt innlegg til EFTA-domstolen.
– Her er den norske staten på kollisjonskurs med den gjengse tolkningen av denne viktige miljøloven, konstaterte Naturvernforbundets leder rett etter behandlingen.
EFTA-domstolen kommer trolig med sin «dom» på nyåret. Det blir en rådgivende uttalelse som vil måtte bli tillagt stor vekt når Fjordsøksmålet kommer til behandling i lagmannsretten.
– Det er også viktig å merke seg at konsesjonen til Nordic Mining er detaljert med en rekke krav. Hvis noen av dem brytes, må det medføre stans i produksjonen. Vi kommer til å følge svært nøye med, sier Gulowsen.
Dette skjer i Fjordsøksmålet nå
Nordic Mining nær dumpestart i Førdefjorden▪ EFTA-domstolens «dom» er ventet på nyåret▪ Natur og Ungdom og Naturvernforbundet forbereder seg til behandling i Borgarting lagmannsrett