Engebøfjellet og Førdefjorden, hvor staten har gitt gruveselskapet Nordic Mining lov til å dumpe inntil 170 millioner tonn gruveavfall.

Tror på seier i fjordsøksmål

Kampen om gruvedumping i Førdefjorden kommer opp i EFTA-domstolen i Luxembourg i dag onsdag. Da blir den norske miljøstriden historisk, og miljøorganisasjonene tror på seier.

Publisert

– Vi tror Norge går på en smell i EFTA-domstolen. Her har staten tillatt omfattende gruvedumping i Førdefjorden, uten å ha forstått hvor strengt forbudet mot forurensning av vannressurser er i EUs vanndirektiv, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Når EFTA-domstolen i dag tar stridsspørsmålet i Fjordsøksmålet opp til behandling, er det første gang en internasjonal domstol behandler spørsmålet om økonomisk fortjeneste kan brukes som unntak mot miljølovens forbud mot forurensning av vann i vannrammedirektivet (artikkel 4). Hverken EU-domstolen eller EFTA-domstolen har tidligere behandlet en sak med et slikt unntak fra forbundet om forringelse av vannkvalitet.

Kan skrive miljøhistorie

– Her kan vi være med på å skrive miljøhistorie. Ikke bare fordi vi må hindre ødeleggelse av Førdefjorden, men vi kan bidra til å opprettholde forbudet mot forurensning av fjorder, elver og vann i hele EU-området, sier Gulowsen.

Dette er hva EFTA-domstolen skal vurdere: Gruvedumpingen i Førdefjorden vil utrydde livet i deponiområdet og føre til forurensning av fjorden. Slik forurensning er ulovlig ifølge vanndirektivet, men kan tillates hvis virksomheten er av overordnet eller vesentlig samfunnsinteresse (overriding public interest). Det kan ikke sies om Nordic Minings gruveprosjekt der det skal utvinnes rutil og granat. Da staten ga sine tillatelser, var hovedgrunnen hensynet til fremtidige inntekter for aksjonærer og ansatte, samt skatteinntekter til det offentlige.

– Denne kampen begynte for Førdefjorden. Jeg har selv vært med på å lenke meg fast for å hindre gruvedumping. Nå er saken løftet opp på et europeisk nivå, og vi tror det er nødvendig for å få en mer uavhengig og prinsipiell vurdering av denne viktige miljøloven, sier Sigrid Hoddevik Losnegård, nestleder i Natur og Ungdom.

Støtte fra EU-kommisjonen og ESA

EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan (ESA) vil også være til stede og holde et innlegg for retten. Miljøorganisasjonene har store forventninger til hvordan de vil ordlegge seg, etter at begge instanser i sommer klart støttet organisasjonenes syn i sine uttalelser til domstolen. Etter disse uttalelsene har miljøorganisasjonenes sjanse til å vinne frem i EFTA-domstolen økt betraktelig.

Skal hilse fra Førdefjorden

I går fikk miljøorganisasjonene også støtte fra filmskaperen Asgeir Helgestad, som er aktuell med den prisbelønte dokumentarfilmen «Skal hilse fra naturen». Han har filmet i området og reagerer sterkt på gruveanlegget og planene om dumping av opptil 170 millioner tonn med gruveavfall i fjorden.

– Det er helt hjerteskjærende å se hva som skjer i dette området. Men dette er også en prinsipielt viktig sak om hvordan vi behandler naturen. Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms søksmål mot staten er slett ikke avgjort, og jeg støtter dem i kampen, sier Helgestad i en videohilsen til Naturvernforbundet og Natur og Ungdom.