Tøffere karakterkrav for å bli fisker - det stopper ikke Espen (18)
Flere unge ønsker å bli fiskere, noe som kan gjøre det tøffere å komme inn på fiskeriutdanning i fremtiden. Espen Fossvik er en av dem som vil bli fiskere og merker tøffere karakterkrav.
Espen Fossvik (18) fra Hamarøy er en av flere unge som vil bli fiskere.
Han er nå snart ferdig med første året på naturbruk ved Sortland vg. skole på Kleiva, og har søkt seg videre til Vg2 fiske og fangst ved skolen.
– Det er mange søkere til linja, flere enn antall skoleplasser, så man må stå på for å få gode karakterer for å komme inn, sier Espen.
Fagbrev som fisker
Han tror likevel det er gode sjanser for at han kommer inn når opptaket starter i sommer.
– Alternativene er å gå et år til på skolen eller tre år som lærling.
Målet til Espen er å få læreplass og ta fagbrev som fisker, før han får seg jobb på fiskebåt. Hvilke type fartøy han velger har han ikke bestemt seg helt for enda, men han ser ikke bort fra at det blir stor kystfartøy.
Lærerik praksis
I vinter var han i praksis på snurrevadbåten «Vikanøy», og synes det var en variert og lærerik periode.
– Jeg trives å være på stor kystbåt, der vi var ute noen dager før vi gikk inn og losset. Det var mye arbeid, men veldig interessant, lærerikt og artig å være ute i praksis. Jeg fikk være med på dekk under setting og i bløgging og sløying i fabrikken, forteller han.
Selv om lønn og turnus er viktig når han skal velge arbeidsplass i fremtiden, mener Espen at trivsel likevel er det viktigste i en slik jobb.
Stabilt høye tall siden 2021
Søkertallene til fiskeriutdanningen viser at flere unge vil bli fiskere. De tre siste skoleårene (2021 - 2023) har de nasjonale tallene vært stabilt høye, og i år er første gang det er flere enn 300 søkere til fiske og fangst-linjene over hele landet.
Og Nordland er fylket med nest høyeste søkertall til Vg2 fiske og fangst, såvidt slått av Vestland.
Økning i søkertall
På Sortland videregående skole avd. Kleiva har det vært positive søkertall de senere årene både til Vg1 naturbruk og Vg2 fiske og fangst.
– Vi har hatt økning i søkertall de senere år, og det ser bra ut for høsten 2023. Vi har i år fire paralleller på Vg1 Naturbruk, med overvekt av elever med blått ønske, og håper at det holder seg stabilt med fire paralleller for kommende skoleår. Det sier avdelingsleder naturbruk ved Sortland vg skole, Caroline Jensen.
Karakterene er viktig
– Når søkertallene går opp, så er det karakterene som avgjør hvem som får plass. Vi har ikke opplevd at våre elever som velger Vg2 fiske og fangst blir stående uten plass, men om søknadstallene fortsetter å være skyhøy, kan det muligens skje at noen må flytte bort til andre valg for å gjennomføre Vg2, sier hun.
Hva som skjer med elever som ønsker å bli fiskere, men som ikke kommer inn på fiske og fangst-linja, har ifølge Jensen til nå ikke vært en problematikk for skolen.
– Kanskje blir det en utfordring i fremtiden, sier hun.
Velvillig næring
Jensen forteller at de opplever at interessen for fiskeyrket og utdanningen er god blant dagens ungdom. Samtidig som at næringen er velvillig til å vise de unge hvilke muligheter som finnes i fiskeriene.
– De unge som velger denne yrkesveien, jobber målbevisst fra første skoledag. Det er utrolig fint se den enorme utviklingen som skjer med elevene når de får være ute på båt og praktisere yrket gjennom praksisperioder, sier Jensen.
– De har bestemt seg før de kommer til oss – og står ved valgene sine. Vi har gode formidlingstall ut i læretid innen blått og alle som ønsker det har tegnet lærekontrakter.
Stort nedslagsfelt
Skolen har et stort geografisk nedslagsfelt, og favner om Ofoten, Lofoten, Vesterålen, Hamarøy og Sør-Troms. Et området som i befolkningsstørrelse utgjør nærmere 130 000 innbyggere.
– Vi ser en betraktelig økning fra Ofoten-området og fra Kværfjord dette skoleåret som vi er i nå, og andelen ungdom fra Sortland har de senere år økt, forteller hun og legger til at de i dag har 105 elever på avdelingen for naturbruk, som også omfatter akvakultur og landbruk.