God fart i kolmulefisket, lodda på gang - nesten slutt for silda
Det melder Norges Sildesalgslag om fiskets gang i uka som gikk. Loddeforekomstene skal være de beste på 20 år, sies det.
Silda har beveget seg litt lengre sørover denne uken og fiskeriet har i hovedsak foregått sør for Værøy/vest av Bodø og ned mot Herøy.
Været fortsatt en faktor
Totalt er det innmeldt 10 400 tonn med sild denne uken, hvor ringnot har stått for halvparten av kvantumet. Fiskeriet var best de siste dagene i februar og det høyeste kvantumet kom på tirsdag med 5.700 tonn innmeldt.
– Inn mot helga satte været en stopper for fiskeriet og vi fikk ikke innmeldinger før natt til i dag (mandag). Denne fangsten ble tatt utenfor Sandnessjøen med en 20% rogn.
Et par båter befinner seg nå i området mellom Brønnøysund og Brekstad så vi får muligens noen fangster til i løpet av uken, men det meldes om at silda har begynt å gyte og at fiskeriet går mot slutten. Det ser også ut til at det blir en noe kald uke for fiskerne med godt med nordavind.
Full fart for kolmula
KolmuleKolmulefisket har gått særs godt denne uken og det hevdes at det ikke har vært så mye kolmule på 20 år.
– Båtene har lastet opp på ett-to døgn og går til og fra Norge for å losse. Et par fangster har også gått til Peterhead og Færøyene. Totalt er det fisket 55.500 tonn denne uken og det har vært nærmere 30 fartøy i aktivitet i internasjonalt farvann. Eneste ulempen med så god driv i fisket er at det kan bli noe ventetid ved lossing.
Av årets kvote på 305 000 tonn er det nå fisket 135 000 og vi forventer greit fiskeri også denne uken, med unntak av et par dager da været seg litt mer ustabilt ut denne uken.
Tre loddefangster
Det kom tre loddefangster denne helgen på til sammen 1030 tonn. Fangstene er tatt nord for Havøysund og rognprøvene viser en 20% modning. Denne uken ser det ut som det blir kaldt nordpå, det er også ventet at flere fartøy setter kurs mot lodda til helgen.
Havforskningsinstituttet er godt i gang med sitt loddetokt og har dekket området mellom Fugløya og Hammerfest.
– Vi har registrert enkelte stimer med lodde i de vestligste delene av dekningsområdet, men ingen store konsentrasjoner. Lodda har hatt en rognprosent fra 14–18 i de fire prøvene vi har tatt så langt, skriver Skaret hos HI.