Tobisflåten i havn - noe bedre på kolmula
– Det meste av kolmula er tatt i færøysk sone, opplyser Sildesalgslaget. Hoveddelen av tobisflåten befinner seg i skrivende stund i havn.
– Det ble en kolmule-uke som forventet, opplyser Sildesalgslaget.
– Det endte med 18 500 tonn i journalen. Dette kvantum er fisket av 14 forskjellige båter, med fangster fra knappe 30 tonn som minste kvantum til hele 3 400 tonn fra den færøyske båten «Gøtunes».
Det aller meste i færøysk sone
Hoveddelen, 17 300 tonn, av kvantumet er tatt i færøysk sone der det har vært stor aktivitet fra flere lands båter i fiske.
Det resterende kvantum er fisket langs «Kanten» i kombifiske, fra N 58⁰ og videre nordover til N 62⁰.
Av den norske kvoten på knappe 380 000 tonn så er det nå fisket hele 337 500 tonn. Dette er et fantastisk kvantum der vi også ser økning i prisene på rundt 25% sammenlignet med fjoråret. Dette gir en omsetningsverdi på over 1 milliard så langt i år. Og vi må tilbake til rekordåret 2020 for å finne lignende tall. Da fisket norske fiskere for 1,13 milliarder.
Kun fire har kvote igjen
Av kolmuletrålerne så er det bare fire båter som har kvote igjen, mens det for nordsjøtrål/ pelagisk trål er flere med restkvote. Disse båter kan fiske kolmula i Nordsjøen.
Store variasjoner i tobisfangst
Årets tobisfiske har nå vært åpent i vel en uke, og totalt er det fisket 4 700 tonn.
– Det er 14 norske båter og en dansk båt, «Astrid» 1120 tonn, som har bidratt med ukens kvantum. For de norske båtene så varierer fangstmengden fra beskjedne 20 tonn til 550 tonn for beste båt.
Mesteparten av tobisen er fanget på vestsiden av Vestbanken.
– Det har også vært leterunder på andre tradisjonelle tobisbanker uten hell. Det meldes om lavere sjøtemperatur enn i fjor på samme tid, så en teori er at den (tobisen) fortsatt ligger nedgravd i sanden. I fjor var beste tobisuke i de første dagene i mai da vi hadde knappe 23 000 tonn.
De fleste ligger i havn
Hoveddelen av tobisflåten ligger nå i havn og avventer.
– I tillegg til lave sjøtemperaturer og beskjedne registreringer, så er det i de kommende dagene meldt nordavind-kuling på feltene. Nordavind er absolutt ikke positivt for å samle tobisen, da rødåten ikke samler seg i den kalde nordavinden.
Også makrellfisket er i en bølgedal.
– Selv med sommer og sol i sørlige Norge så ble det ikke noe fart i makrellfiske på kysten. Det er kun tatt noen mindre fangster i Suldal (Rogaland) og kommunene Bømlo, Alver og Askvoll i Vestland fylke.
For hestmakrell så er det tatt et par fangster med stor hestmakrell i Sveio kommune, opplyser laget.