Anbefaler full stopp i fiske etter lodde
Havforskerne anbefaler fiskestopp for lodde i Barentshavet i 2025. Det er første gang siden 2021 at det anbefales nullkvote for denne arten.
– Årets målinger viser at overlevelsen har vært svært dårlig for lodde – både for aldersgruppen ett til to år og for aldersgruppen to til tre år. Dødeligheten kan sammenlignes med det som ble målt i 2003 og i 2014, som begge innledet perioder med lave nivåer av bestanden. Det sier Georg Skaret, havforsker og bestandsansvarlig for lodde.
Derfor er kvoterådet for 2025 en nullkvote. Det vi si at havforskerne anbefaler en fiskestopp for å gi bestanden bedre muligheter til komme seg igjen så raskt som mulig. Sist gang det kom et nullråd på lodde i Barentshavet var for fiskesesongen 2021.
Godt datagrunnlag
Det norsk-russiske økosystemtoktet i Barentshavet er den viktigste kilden til kunnskap om loddebestanden.
I år var det det god dekning av loddebestanden, selv om været var ustabilt. Særlig de viktige områdene for beiting rundt Storbanken ble godt dekket. Det var kun sokkelen vest av Svalbard som ikke ble dekket av områdene hvor man kan forvente å finne lodde.
– Den store dekningsgraden gir et godt datagrunnlag for kvoterådet, sier Skaret.
Tre kollapsperioder
Lodda er en kortlevd art som dør like etter gyting. Den lever sjelden i mer enn fem år, så både mengde, utbredelse og vekst varierer kraftig fra år til år.
– Lodda er også en nøkkelart i økosystemet i Barentshavet, og er mat for flere andre arter – deriblant skreien, sier Skaret.
Fra målingene av loddebestanden i Barentshavet startet i 1972, har forskerne observert tre klare perioder med kollaps, der bestanden i minst fire år har vært på et svært lavt nivå.
Pleier å komme raskt tilbake
I løpet av de siste ti årene har loddebestanden vist svingninger over kortere tidsperioder enn tidligere. Årets bestandsnivå er tredje gangen på de 10 årene at bestanden er under høstbart nivå.
– Historisk har lodda i Barentshavet vist en stor evne til å komme raskt tilbake etter lave perioder. Og dagens loddeforvaltning er innrettet for å ta høyde for de potensielt sårbare og lave periodene som bestanden opplever, i tillegg til den nøkkelrollen lodda har for økosystemet i Barentshavet, sier Skaret.
Den endelige kvoten for lodde i Barentshavet blir fastsatt av den norsk-russiske fiskerikommisjonen som møtes neste uke (21.-25. oktober).